Església parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria – Esponellà / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: A Centenys, entitat de població d'Esponellà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l'Estany - (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Al costat hi ha un petit i ben cuidat cementiri.

Accés – Visitada el 21/10 /2017:

El punt d'inici és exactament el mateix que el que ens portaria a la Capella de Sant Miquel de Centenys.

M A P A d'aquest recorregut

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació - Octubre 2017- Descripció:

L'església de Sant Iscle és situada al veïnat rural de Centenys, enmig d'unes poques edificacions.

La construcció és d'una sola nau amb absis semicircular poc sortit amb finestra de doble esqueixada.

Amb posterioritat s'hi afegiren dues capelles laterals situades a la banda nord i la sagristia que amaga la meitat de l'absis.

La nau presenta els murs amb carreus ben tallats, cornisa de pedra i volta de canó apuntada també de carreus.

La portada situada a ponent és d'arc adovellat de mig punt amb llinda i timpà.

Hi ha un cor, afegit segurament del segle XVIII.

D'aquesta època serien també les dues capelles laterals i el campanar actual de planta quadrada i coberta piramidal que substitueix l'original d'espadanya.

L'actual coberta es troba recrescuda amb unes golfes que haurien tingut ús defensiu. Es conserven les espitlleres.

Notícies històriques

El lloc és esmentat l'any 923 amb el topònim "Cantens" i "Sentens". L'any 1001 Centenys pertanyia al monestir de Cuixà.

En el mur de l'esquerra, mirant l'altar, hi ha una làpida amb l'any 1331, on hi consta que Joan Mitjavila, mercader de València, amb orígens en aquesta parròquia, va pagar una custòdia de plata i va donar una làmpada votiva.”