Església NOVA de Sant Miquel – El Montmell / Baix Penedès

Església Nova de Sant Miquel – El Montmell

Campanar

Situació: En terrenys de El Montmell, municipi de la comarca del Baix Penedès – (Tarragona).

Època: Segle XV - (Patrimoni.Gencat).

ProteccióBCIL - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Tot i que en el text de Pat.mapa - Enllaç trencat - del qual desconeixem la data de publicació, es fa un especial èmfasi en l'estat de deteriorament de l'edificació, modestament opinem, que avui en dia, exteriorment, no presenta un estat tant lamentable com aquest text fa suposar.

Pensem que quelcom hi tindrà a veure el que davant de l’església hi ha un cartell informatiu que diu que “l’any 2000 s’iniciaren les obres de restauració”. No s'informa de si aquestes obres han finalitzat o no. Tampoc hi ha constància de en que consistien.

No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 13/12/2014:

Per visitar aquesta edificació, cal dirigir-nos inicialment a un lloc (41 18 48.5 01 27 00.5) situat en una raconada de la carretera TV-2401 (Carretera de la Bisbal del Penedès a la C-51 per la Juncosa del Montmell), entre els PK 7 / 8, molt a la vora de l'entrada a la població de la Juncosa del Montmell.

En aquest punt s'inicia una carretereta, on un cartell indicatiu ens dirigeix a l’Àrea recreativa forestal del Montmell, cap a on continuarem. De moment, al principi,  el camí és asfaltat i sense cap dificultat de identificació.

La única desviació que trobarem, està situada a 41 19 35.5 01 27 21.0, indicada. Ens cal continuar per l'esquerra.

A la darrera part del camí, el terra ja es torna menys practicable, bonyegut. Tot i així, pensem que s'hi pot transitar amb vehicles de turisme, amb precaució, sense córrer.

A l'esquerra trobarem l'àrea recreativa - (41 19 41.7 01 27 25.4). Disposa de zona d'aparcament, fonts, lavabos, bancs i taules, i pensem que també d’un establiment de servei de begudes.

Tot i que avui no hi ha ningú, hi trobem tres  turismes aparcats, cosa que ens confirma l'accessibilitat del camí.

En un lloc o altre hem vist un cartell, que indicava a les persones interessades, que es posessin en contacte amb l'Ajuntament per comprovar l'obertura d’aquestes instal·lacions.

Trobem l’església que busquem una mica més endavant, també a l'esquerra de la          carretera. Aparquem al voral.

En total, des del lloc inicial de sortida, haurem fet un recorregut aproximat d'uns 3 quilòmetres.

Des d’aquí també es pot accedir, a peu, entre altres llocs, a l’església vella de Sant Miquel, al castell del Montmell i a la Talaia del Montmell.

Des d’aquí també veiem uns nois a la llunyania, que practiquen escalada.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

La nova església de Sant Miquel es troba quasi totalment enderrocada.

La façana té una portalada d'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra que es conserva encara força bé, a la part de dalt hi ha una petita rosassa i a la dreta es veu una torre amb finestres de mig punt que dóna un cert caire defensiu a la construcció.

L'interior és molt enderrocat, però hi veiem encara una nau central separada de les dues laterals per arcs de mig punt.

Al peu de l'església hi ha un arc escarser sobre el qual s'observen restes del cor i la inscripció: 1598. A la capçalera de l'església, darrera el destruït altar, hi ha una espitllera que deixa entrar la llum.

Notícies històriques

A uns 640 m sobre el nivell del mar hi ha l'església nova de Sant Miquel, que fou consagrada el 1598 en substitució de l'antiga (església romànica de Sant Miquel), quan a molts ja el resultava incòmode d'enfilar-se tan amunt.

D'aquesta església en parla l'Arxiu diocesà de Barcelona sota el nom de Sancti Michaelis de monte Macello-Munt-Mael. També és mencionada per Antonio Campillo en el tom V del seu Speculum Titulorum Ecclesiasticorum.

L'església fou abandonada en temps de la guerra del 36, a partir d'aquest any es va enderrocar molt.

Es parla d'un retaule gòtic, avui desaparegut.”

• A El Montmell hi ha hagut fins a tres esglésies amb el mateix nom: