Església de Sant Miquel del Montmell / Baix Penedès

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: A la serralada del Montmell, a la vora de La Juncosa del Montmell, petita entitat de població del municipi del Montmell (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada durant l'any 1953, va ser reformada amb posterioritat. No és accessible lliurament. Esplèndides vistes als voltants.

Altres noms:

Accés - Visitada el 27/05/2007:

La trobarem de camí al castell del Montmell. La descripció de l'itinerari d'accés a aquesta església, i altres detalls, els podeu veure a la pàgina corresponent al castell.

Localització: N 41 19 48.64 E 01 27 22.74 – Altitud: 704 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

Església romànica situada a uns 781 m sobre el nivell del mar.

Consta d'una nau central i una altra més petita al costat de l'Evangeli, separades per un pilar que sosté 2 grans arcs de mig punt sobre els quals descansa la volta de canó.

Destaca l'absis de forma semicircular, molt restaurat a l'exterior, però que es conserva perfectament a la part de dins.

 L'església no té cap decoració a l'interior, però a l'exterior hi veiem una cornisa i diverses arcuacions i bandes llombardes.

 Està construïda sobre les roques i dedicada a Sant Miquel.

A redós del castell i de l'església es formà un petit nucli de poblament, que en 1960 restava reduït a unes 10 cases, actualment totes deshabitades i malmeses.

Notícies històriques

La petita església romànica d'influències llombardes fou dedicada al culte fins a finals del segle XVI. Llavors fou traslladada a un altre temple, uns metres més avall en la mateixa serra.

A partir d'aquest moment començà a sofrir la seva edificació. L'any 1953 fou restaurada gràcies a mossèn Daniel Canals, fill de Montmell, i del barceloní S. Trias, sota la direcció de l'arquitecte J. Brugal i Fortuny.

 Es creu que el temple és anterior a l'últim terç del segle XII, doncs encara que el castell sigui datat del 976, no tenim cap document que ens parli d'una església propera a la fortalesa. Es creu que fou construïda després de la invasió almoràvit del Penedès i d'iniciar l'ofensiva cristiana que permeté la reconstrucció de castells i la reconquesta de Tortosa, Lleida i les muntanyes de Prades, Més tard, en anys successius (1157-1158) l'església barcelonina intentà recuperar la jurisdicció sobre aquest territori, cosa que aconseguí l'any 1181. Fou possiblement per aquests temps quen fou consagrada l'església romànica.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.