Església de Sant Miquel del Montmell / Baix Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A la serralada del Montmell, a la vora de La Juncosa del Montmell, petita entitat de població del municipi del Montmell (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat) - Enllaç trencat.

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat) - Enllaç trencat

Estat: Bon estat. Restaurada durant l'any 1953, va ser reformada amb posterioritat. No és accessible lliurament. Esplèndides vistes als voltants.

Accés - Visitada el 27/05/2007:

La trobarem de camí al castell del Montmell. La descripció de l'itinerari d'accés a aquesta església, i altres detalls, els podeu veure a la pàgina corresponent al castell.

Altres: D'una pàgina web de la Generalitat de Catalunya -  Pat.mapa - (enllaç trencat),  ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Església romànica situada a uns 781 m sobre el nivell del mar.

Consta d'una nau central i una altra més petita al costat de l'Evangeli, separades per un pilar que sosté 2 grans arcs de mig punt sobre els quals descansa la volta de canó.

Destaca l'absis de forma semicircular, molt restaurat a l'exterior, però que es conserva perfectament a la part de dins.

L'església no té cap decoració a l'interior, però a l'exterior hi veiem una cornisa i diverses arcuacions i bandes llombardes.

Està construïda sobre les roques i dedicada a Sant Miquel.

A redós del castell i de l'església es formà un petit nucli de poblament, que en 1960 restava reduït a unes 10 cases, actualment totes deshabitades i malmeses.

Notícies històriques

La petita església romànica d'influències llombardes fou dedicada al culte fins a finals del segle XVI.

Llavors fou traslladada a un altre temple, uns metres més avall en la mateixa serra.

A partir d'aquest moment començà a sofrir la seva edificació.

L'any 1953 fou restaurada gràcies a mossèn Daniel Canals, fill de Montmell, i del barceloní S. Trias, sota la direcció de l'arquitecte J. Brugal i Fortuny.

Es creu que el temple és anterior a l'últim terç del segle XII, doncs encara que el castell sigui datat del 976, no tenim cap document que ens parli d'una església propera a la fortalesa.

Es creu que fou construïda després de la invasió almoràvit del Penedès i d'iniciar l'ofensiva cristiana que permeté la reconstrucció de castells i la reconquesta de Tortosa, Lleida i les muntanyes de Prades.

Fou possiblement per aquests temps en que fou consagrada l'església romànica.”

Es creu que fou construïda després de la invasió almoràvit del Penedès i d'iniciar l'ofensiva cristiana que permeté la reconstrucció de castells i la reconquesta de Tortosa, Lleida i les muntanyes de Prades, Més tard, en anys successius (1157-1158) l'església barcelonina intentà recuperar la jurisdicció sobre aquest territori, cosa que aconseguí l'any 1181.

Fou possiblement per aquests temps quen fou consagrada l'església romànica.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.