Església de Santa Maria del Castell de Miralles – Santa Maria de Miralles / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Miralles, vila i municipi de la comarca de l’Anoia (Barcelona).

Època: Segle X - Romànic - A la pàgina web de Pat.mapa, que informa conjuntament d'aquesta edificació i del castell de Miralles, no es precisa.

Situada dins del que fou recinte fortificat, on hi ha les restes del castell de Miralles, aquest és documentat des de l’any 960 (Segle X).

Protecció: No en tenim constància.

Estat: Restaurada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 16/12/2006:

Circulant per la carretera C-37 (Carretera d'Igualada a Querol)  en un lloc situat a les coordenades N 41 31 04.25 E 01 31 29.23, en el PK 52,5 aproximadament, en un costat de la carretera hi ha el restaurant “Ca l'Escolà”.

Al davant mateix, hi ha l'inici d'una carretera asfaltada per on continuarem i que ens durà en ben poca estona fins el castell. (No confondre amb una pista, també al costat mateix, sense asfaltar).

A dalt, s'hi pot aparcar perfectament.

Altres: De l'anteriorment citada pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Castell de Miralles

Descripció

Està constituït per dues parts i s'acomoda a la topografia del lloc; la part superior la forma una edificació rectangular d'uns 1.000m2 que conserva part de les parets. A sota d'aquesta trobem (orientada a migdia), una esplanada que queda limitada per una muralla enderrocada a l'extrem de la qual es conserva una torre quadrada pel costat de la qual s'entra al recinte.

A l'esplanada es troba l'anomenada església del castell.

"Aquesta església, convertida després, era de construcció romànica, amb petit portal d'arc rodó i coronat amb un fris i campanar d'espadanya. L'interior és d'una sola nau i volta de canó. La Verge i algun dels retaules que s'hi conserven són d'un notable bon gust" (Vidal).

"L'església parroquial de Miralles era la del castell .... La porta està adornada per un bonic dibuix format per grossos claus de ferro forjat afectant quadrats allargats en forma de "losange", de bastant bon gust. L'interior ... acredita l'època del començament de l'estil gòtic. L'altar de la Mare de Déu del Roser té uns preciosos retaules gòtics molt ben conservats. La Verge és de fusta, té uns 50cm. d'alçat i sembla ésser molt antiga. L'altar major de Santa Maria és del Renaixement".(Osona)

El dibuix format pels claus de ferro forjat ja no hi és. Tampoc no hi són els retaules ni l'antiga imatge, que sembla que van desaparèixer durant la guerra 1936-39.

Notícies històriques

L'any 960 ja és mencionat en un document del comte de Barcelona Borrell en assenyalar-lo com una de les afrontacions del castell de La Roqueta, molt important en la guerra contra Joan II, a finals de febrer de 1463, Gonzalvo de Mendoza aconsegueix que la guarnició es posi al costat de la Generalitat però el mes d'abril, caigué. Anteriorment, Galcerà de Miralles, (S.XIII) veguer del rei, es dirigí a les sots-vagueries de Manresa i Berga, anunciant la prolongació de la treva en la guerra de Jaume II contra el rei de Mallorca. L'any 1845 ja se'l cita com totalment enderrocat. Aquest castell formava part de la línia defensiva que permeté el repoblament de la comarca cap a ponent a finals del segle X. Pertanyé als Cervelló i després a la baronia de la Llacuna. Fins a la guerra civil (1936), formava l'única agrupació de cases del municipi, doncs s'habitaren algunes dependències de la part baixa. (1842 hi havia 6 famílies) ".