Castell de Miralles – Santa Maria de Miralles / Anoia

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


Fotografia d'un plafó informatiu que trobarem en aquest lloc.

Vista inicial de les restes.

Interior de la torre que es veu a la fotografia anterior.

En aquesta fotografia veiem tres elements del conjunt: en primer terme, a la dreta, modernes edificacions. Al bell mig, l'església de Santa Maria del Castell de Miralles. Al fons, les restes del castell de Miralles.

Castell:

I T I N E R A R I 


Situació: Al municipi de Santa Maria de Miralles (Anoia) – Barcelona.

Època: Segle X - (Pat.mapa).

ProteccióBCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Altres noms:

Accés - Visitat el 16/12/2006:

Circulant per la carretera C-37 (Carretera d’Igualada a Querol)  en un lloc situat a les coordenades N 41 31 04.25 01 31 29.23, en el PK 52,5 aproximadament, en un costat de la carretera hi ha el restaurant “Ca l’Escolà”.

Al davant mateix, hi ha l’inici d’una carretera asfaltada per on continuarem i que ens durà en ben poca estona fins el castell. (No confondre amb una pista, també al costat mateix, sense asfaltar).

A dalt, s’hi pot aparcar perfectament.

Localització: N 41 31 07.28 E 01 31 06.51 – Altitud: 660 m.

Altres:

  • El conjunt consta de dues zones diferenciades. Al recinte superior del castell es conserven quatre parets tancant un espai rectangular. És una zona de difícil accés i presa per les males herbes.

Sota la paret sud del castell hi ha l'església romànica de Santa Maria del castell de Miralles, edificada entre els segles XII i XIII i en bon estat de conservació. No és accessible lliurament.

Uns 30 metres al sud del castell, més enllà de l'església, hi ha la zona més planera amb les restes de cinc antics habitatges reconstruïts en època moderna. El mur sud d'aquests habitatges feia la funció de primera línia de defensa amb torres als dos extrems. Encara hi ha una torre rectangular, d’altiva presència, relativament ben conservada, tot i que té l’interior completament arruïnat.

  • De la pàgina web Pat.mapa, que tracta conjuntament del castell i de l'església, referit al primer, ens complau extreure la següent informació (Juny 2013):

“ Castell de Miralles

Descripció

Està constituït per dues parts i s'acomoda a la topografia del lloc; la part superior la forma una edificació rectangular d'uns 1.000m2 que conserva part de les parets. A sota d'aquesta trobem (orientada a migdia), una esplanada que queda limitada per una muralla enderrocada a l'extrem de la qual es conserva una torre quadrada pel costat de la qual s'entra al recinte.


 A l'esplanada es troba l'anomenada església del castell. 

El fragment d'informació referit a l'església, el trobareu a la pàgina corresponent a

l'església de Santa Maria del Castell de Miralles


Notícies històriques

L’any 960 ja és mencionat en un document del comte de Barcelona Borrell en assenyalar-lo com una de les afrontacions del castell de La Roqueta, molt important en la guerra contra Joan II, a finals de febrer de 1463, Gonzalvo de Mendoza aconsegueix que la guarnició es posi al costat de la Generalitat però el mes d’abril, caigué. Anteriorment, Galcerà de Miralles, (S.XIII) veguer del rei, es dirigí a les sots-vagueries de Manresa i Berga, anunciant la prolongació de la treva en la guerra de Jaume II contra el rei de Mallorca. L’any 1845 ja se’l cita com totalment enderrocat. Aquest castell formava part de la línia defensiva que permeté el repoblament de la comarca cap a ponent a finals del segle X. Pertanyé als Cervelló i després a la baronia de la Llacuna. Fins a la guerra civil (1936), formava l’única agrupació de cases del municipi, doncs s’habitaren algunes dependències de la part baixa. (1842 hi havia 6 famílies) “.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Anoia : Veure en un mapa més gran.