Església de Santa Maria del Camí – Veciana / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Santa Maria del Camí, entitat de població de Veciana, vila i municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el 10/09/2013:

Situada dins del casc urbà de Santa Maria del Camí, no és gens difícil localitzar-la, donades les reduïdes dimensions del llogaret, al costat de l'antiga carretera N-II, avui en dia, carretera Nacional II-a.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau i un sol absis. Té dues capelles interiors a manera de creuer. En l'absis, semicircular, hi destaca una finestra circular, molt singular, amb decoració que l'envolta i que és l'únic element decoratiu de l'absis.

A la dovella de la porta principal hi ha l'escut de l'abadia de Montserrat.

Notícies històriques

El monestir de Sta. Maria del Camí fou un priorat benedictí des del 1228 quan va ser cedit a l'abadia de Sta. Cecília de Montserrat que hi va edificar l'església.

Al 1539 va passar amb tots els seus bens al monestir de Montserrat ja que no hi havia prior ni comunitat des de feia anys.

Va ser sufragània de Sant Martí dels Albarells fins al 1868 que es convertí en parròquia. El culte s'hi mantingué fins el 1919 en ser substituïda per una església aixecada al seu costat.

Al 1840 s'uní al terme de Veciana, anteriorment junt amb Castellnou del Camí era una antiga quadra. Al 1945 es renovà la decoració interior amb pintures de M.Llacuna i Alemany, A. Moncunill i Torres i F. Vidal i Gomà.”