Església de Sant Pere de Montfalcó el Gros – Veciana / Anoia

I T I N E R A R I

Situació: A Montfalcó el Gros, petita entitat de població de Veciana, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Estat: Es conserva. No és accessible lliurament. Té el cementiri al costat. Aparcament en una esplanada del davant mateix. Bones vistes als voltants.

Accés - Visitada el 16/09/2013:

Procedents de Sant Guim de Freixenet i circulant per la carretera BV-1001 en sentit Sant Martí de Sesgueioles (Castell de Vilalollonga), una mica més endavant del PK 11, hi ha una desviació (41 40 09.56 01 26  46.57) a mà dreta (Mapa - 1), per on continuarem.

Al cap de ben poca estona, durant la qual, l'edificació que busquem, ja és visible a la llunyania, trobarem una desviació (41 39 37.59 01 27 18.45) a mà esquerra (2), indicada amb un cartell, per on continuarem, en baixada.

Circularem ara per un ample camí de terra, perfectament transitable a dia d’avui, on al poc, a mà dreta, veurem una petita desviació (41 39 29.02 E 01 27 21.73), indicada amb un cartell de senderisme (3), per on seguirem, per una petita pujada, fins arribar al cap d'uns 50 metres a una petita esplanada on podrem deixar aparcat el vehicle.

Per cada banda d'aquesta esplanada surt un  camí. Qualsevol dels dos ens portarà a l'església.

Variant: Si per qualsevol dels altres itineraris possibles, anem a parar directament al poble de Montfalcó, el  lloc de partida d'aquest itinerari podria ser la plaça de la Font de l'Era (N 41 39 28.33 E 01 27 18.34).

Des d'un costat d'aquesta placeta, podem continuar al nostre destí per una sortida , avui dia flanquejada per uns xipresos, que ens dura ben aviat al lloc assenyalat al mapa amb el nº 2.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

Església d'una sola nau amb absis sobrealçat, essent la coberta a la mateixa altura que la de la nau.

Té una porta a la façana sud i un campanar d'espadanya a la façana de ponent. Té varis cossos afegits, a la façana E, el cementiri que recentment s'ha restaurat. En l'arc de la porta d'entrada al cementiri hi ha la data inscrita de 1852.

Notícies històriques

Aquesta església era sufragània de la de Sta. Maria de Vediana, des del S.XIV. Al 1905 hi hagué una cessió temporal de Sant Pere a l'Ordre de Sant Agustí.”