Església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca / Alt Penedès

Situació: a Sant Martí Sarroca, vila i municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XI – Romànica - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN  - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. Restaurada i ampliada diverses vegades, comparteix el turó on està edificada, amb el castell de Sant Martí Sarroca. Visitable. També ho son el castell i el museu, aquest darrer situat a la mateixa edificació del castell. Aparcament.

Accés - Visitada el 14/08/2005 / 26/03/2006 / 17/08/2007:

Situada al Turó de la Roca, a Sant Martí Sarroca.

“El turó de la Roca és el centre de referència del municipi de Sant Martí Sarroca.

Les primeres dades històriques corresponen al segle X, quan servia de punt de guaita i de protecció per als seus habitants.

Hi ha indicis que anteriorment havia estat un assentament ibèric i també romà.

Des de la baixa edat mitja i fins al segle XIX, al voltant del castell s'hi va consolidar un nucli de població origen de l'actual poble de Sant Martí Sarroca que va quedar malmès durant la primera guerra carlina.

En aquest període, simultàniament, va començar el desenvolupament del nucli de població de les cases noves, a baix al pla, el cap del municipi i principal nucli de població de Sant Martí.

Els carrers de Casetes i de Cases Noves evoquen aquesta expansió de la població martinenca fora del nucli murallat.”

Informació extreta de la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca (Abril 2013).

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat, Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

“ Descripció

L'església parroquial de Santa Maria, antiga església del castell de Sant Martí Sarroca, es troba al costat d'aquest, en un turó amb pendents acinglerats sobre la riera de Pontons, en el barri dit de la Roca.

És un edifici d'una nau amb un absis semicircular, molt ric en decoració escultòrica, amb arcades a l'interior i a l'exterior, sostingudes per columnes amb capitells ornats.

La nau és coberta amb volta de canó seguit sobre arcs torals.

Sobre el creuer s'alça un cimbori, format per una cúpula semiesfèrica sobre petxines, damunt la qual, el 1600, fou bastit el campanar octogonal, amb balustrada.

El 1633 foren afegides dues capelles laterals a la nau i fou obert un portal barroc al mur de ponent amb frontal esculpit i el bust de Sant Martí.

El 1705, al costat N del creuer s'afegí una capella neoclàssica amb una cúpula sobre petxines, que conserva un retaule barroc salomònic del 1718.

De la construcció romànica del segle XI en resta, a més de la nau, la base d'una gran torre campanar adossada al mur S, amb restes de lesenes de tipus llombard.

L'església de Sant Martí Sarroca és un dels edificis del segon romànic amb una decoració escultòrica més rica de tot Catalunya.

Els murs perimetrals de l'església són ornats per un fris sostingut per unes noranta mènsules esculpides amb caparrons, animals fantàstics i altres temes ornamentals.

La porta d'entrada original, situada per raons topogràfiques al mur N, té sis capitells amb arquivoltes i arcs en degradació, tots profusament esculpits.

A l'interior, els capitells que assenyalen l'arrencada dels arcs torals i dels formers, són igualment molt decorats.

A l'església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca es conserva, també, un magnífic retaule gòtic del 1415, atribuït a Jaume Cabrera, deixeble dels germans Serra i de Borrassà.

A l'interior es conserven dues piques baptismals renaixentistes del segle XVI.

Mare de Déu Imatge de fusta policromada de la Verge asseguda en un tron amb el nen a la falda.

Duu túnica i mantell, amb corona i una bola a una mà.

El nen duu túnica i corona, un llibre a la mà i amb l'altra fa el senyal de la benedicció. Estilística pròpia del romànic, que remarca el hieratisme de les figures.

Iconografia també pròpia del romànic, amb la interpretació de la Verge com a Sede Sapientiae i no com a Mare de Déu.

Notícies històriques

El castell de Sant Martí Sarroca és documentat ja el 994, i l'església, el 1060, tot i que pot ser anterior.

L'església actual és formada per un primer edifici romànic del segle XI que no fou acabat fins a finals del segle XII, després de patir la invasió almoràvit el 1113.

A la nau del segle XI, hom li afegí, a finals del XII, el creuer amb cimbori i l'absis ricament ornat.

El 1204, fou novament consagrada.

Vers el 1600, el temple fou ampliat i renovat, dins d'una estètica barroca.