Església de Santa Maria de Mansolí – Sant Hilari Sacalm / Selva

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Situada dins d'una propietat privada, en terrenys de Sant Hilari Sacalm, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: No és accessible lliurament. De lluny presenta un aspecte saludable. No ens hi hem pogut acostar, doncs està isolada, al fons d'una planura, al bell mig d'un extens terreny, encerclat per un filat, que fins i tot, com aquell qui diu, impedeix el lliure accés a la riera.

Altres noms: Montsolís Vell -  (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada: 17/02/2017.

Circulant per la carretera GI-542 (Sant Hilari Sacalm / Les Mines d'Osor / Anglès) i circulant en aquest sentit, en un punt situat a 41 54 06.5 02 30 17.9, en una corba, entre els PK 21 i 20 (Més aviat a tocar del PK nº 21), trobarem una sortida de la carretera, a l'esquerra, amb una indicació: Zona de pesca lliure- Sense mort.

Prendrem aquesta sortida, entrant a un ample camí de terra, on aparcarem. Després continuarem a peu, per la planura entapissada d'herba, fins el fons, on ja veurem l’església, molt propera.

¡ Compte al caminar per aquesta plana !. Al terra, hi trobarem uns petits esbarzers, (sargueixos en diuen en alguns llocs de Catalunya) que al caminar traven els peus i podem anar per terra amb facilitat.

Localització: N 41 54 12.2 E 02 30 09.3 – Altitud: 712 M.Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2017):

“ Descripció

Antiga església parroquial aïllada, situada als afores del nucli urbà de Sant Hilari, dins una propietat privada, al costat esquerra de la carretera Sant Hilari-Osor.

L'església consta d'una sola nau rectangular, està coberta per una teulada a doble vessant. 

A la façana principal, hi ha la porta d'entrada anm arc de mig punt format per dovelles, sobre la qual hi ha una finestra espitllera.

 La façana està coronada per un campanar d'espadanya, amb una obertura en arc de mig punt voltejada de maons, i coronat per una teulada petita.

Notícies històriques

L'església apareix ja esmentada el 1038 tot i que l'estructura actual dataria dels segles XIII-XIV.

A finals del segle XIX passà a ser propietat del marquès de Montsolís a canvi de donar fons per construïr l'església de Mansolí Nou el 1895, enderrocada el 1989 pel seu mal estat.

L'edifici fou restaurat el 1970.”


 Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:A L T R E S :

A uns 200 metres més amunt del lloc on hem aparcat el cotxe, seguint la carretera en direcció Anglès s'arriba a un punt - 41 54 12.0 02 30 23.0 - on hi ha una indicació: Font del Brunyoler.

Hi ha un avís de que l'aigua no és potable. Des d'aquest lloc es pot baixar a la llera de la riera.