Església de Santa Maria de la Tossa – Santa Margarida de Montbui / Anoia

Església:

Detalls:

Situació: Al terme municipal de Santa Margarida de Montbui (Anoia) – Barcelona.

Època: Preromànic – Romànic – Segle X-XI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Excel·lent estat. Restaurada per darrera vegada l'any 1954. Un discret cartell indica que és visitable els diumenges pel matí. Hi ha disposada una zona d'aparcament. Comparteix el turó on està edificada amb el Castell de Montbui. És un mirador excepcional. Extenses i precioses vistes de la conca d`Òdena.

Altres noms: Església de la Tossa.

Accés - Visitada el 29/10/2012:

Sortim d'Igualada circulant en sentit sud per la carretera C-37, que al mapa de Google s'identifica com a carretera d'Igualada a Querol.

Travessem Santa Margarida de Montbui, i continuem fins un lloc situat a 41 32 59.52 E 01 35 24.78 , a tocar del PK 60, on prenem una desviació a la dreta, indicada (La Tossa – 2 km).

Llavors ens trobarem circulant per la carretera BV-2204, que al mapa de Google s'identifica com a carretera del castell de Montbui, edificació a la que arribarem en poca estona i on trobarem lloc per aparcar còmodament.

“ Descripció

Obra del segle X, renovada cap el 1032. Té elements pre-romànics i romànics. Tres naus pre-romàniques de sis tramades, voltes en lleuger arc de ferradura, forma que es repeteix en les arcades que reposen les naus, les quals arcades descansen sobre curtes i massisses columnes amb àbac i capitells desproveïts de tota ornamentació.

Aquesta primitiva església, per influència del bisbe Oliba, va ésser allargada amb el presbiteri i tres àbsides, aquestes amb arcuacions i bandes llombardes i una finestra al mig.

Exteriorment té la forma rectangular amb coberta a dues aigües. Corona el mur de ponent un campanar d'espadanya de doble arcada. El portal, encarat a migdia, és d'arc rodó i adovellat, construït al S.XVI.

Notícies històriques

L'any 987 el bisbe Froià, al mateix temps que erigia la torre del castell, va construir al costat una sòlida església que, contra el corrent de l'època que les cobria amb encavallades de fusta, la va cloure amb voltes a fi d'evitar la destrucció en les freqüents invasions de sarrains.

Després d'uns anys d'abandonament, va ésser acabada cap el 1032 per l'impuls del bisbe Oliba, en el procés de repoblació de la comarca. Sembla acabada, aquesta reconstrucció, l'any 1035.

A finals del segle XVI s'afegí la capella del cantó nord, dedicada a la Verge del Roser, per part de la família Vilaseca, com a panteó familiar.

Fou parròquia activa fins que al 1614 la parroquialitat fou traslladada a Santa Margarida i restà com a sufragània seva. Al 1828 perdé aquesta categoria i restà com a ermita.

L'any 1954 el C.E.C.I. i el Servei de Restauració de la Diputació van procedir a la seva restauració.”