Església de Santa Maria de Cervelló / Baix Llobregat

sta-maria-de-cervello-120716_501

Situació: A la faldilla d’un turó que domina la població de Cervelló (Baix Llobregat) – Barcelona.

Època: Segle XI - Romànic.

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament.

Altres noms: Capella de Santa Maria de Cervelló o dels Socors. També Sant Esteve de Cervelló.

Accés - Visitada el 16/07/2012:

Dins de la població de Cervelló cal localitzar el carrer Vidriers, on hi ha la comissaria de la Policia Municipal.

A la part de baix del carrer (41 23 33.57 01 57 06.04), aquest vial continua, passant per sota de l'autovia B-24 mitjançant un túnel, des de la sortida del qual, a l'esquerra, s'anomena carretera BV-2007, per on seguirem.

Uns metres més endavant, a la dreta, veurem una desviació, degudament indicada, per anar a Santa Maria, cap a on ens dirigirem.

Al cap de ben poc, a l'esquerra de la carretera, veurem una placeta, on haurem d’aparcar el vehicle (41 23 17.08 E 01 57 39.66). En un racó d’aquesta plaça hi ha un camí de terra, amb una cadena que impedeix el pas als vehicles.

Per aquí, a peu, cal seguir uns metres fins arribar a tocar de les pedres de l’església.

Altres:

• NOVETAT. A dia d'avui, veiem que hi ha l'inici d'un camí senyalitzat, que accedeix al Castell de Cervelló, situat per sobre d'aquesta edificació.

Deixem per a una altra ocasió l'exploració d'aquest camí.

• De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, ens complau extreure, extractada, la següent informació (Juliol 2012):

“ Sota mateix del castell hi ha la capella de Santa Maria de Cervelló o del Socors, dedicada a aquesta religiosa del noble llinatge dels Cervelló, superiora de la primera comunitat femenina mercedària.

La capella, dedicada avui a santa Maria de Cervelló, és un edifici del primer art romànic, d'una sola nau capçada a llevant per un absis semicircular, en el qual s'obren, interiorment, cinc fornícules.

A l'exterior és decorada amb bandes i arcuacions llombardes.

Pel fet que sobre el creuer s'aixeca un cimbori, Josep Puig i Cadafalch i altres autors posteriors han pensat que en origen hi devia haver tres absis disposats en creu per a sostenir l'empenta de la cúpula, puix que no hi ha espai per a un transsepte.

En l'actualitat, unes capelles rectangulars, cobertes amb falsa volta gòtica, substitueixen els absis laterals.

La porta, a ponent, sota un frontó triangular, és de tradició renaixentista.”

• Per complementar l'anterior informació, de la pàgina web de l'Ajuntament de Cervelló, extraiem la següent informació (Juliol 2012):

“Església de Santa Maria:

El precedent de l’actual edifici romànic de Santa Maria és una antiga capella, probablement del segle IX dedicada a la Santa Creu, Sant Esteve i Sant Dalmau (segons consta en un document del 912).

Aquest primer edifici, envoltat de tombes excavades en la roca, va ser substituït pel nou temple romànic a finals del s. XI o principis del XII.

És d’una sola nau amb un absis semicircular a la part de llevant, en el qual s'obren interiorment fornícules separades per columnes.

Probablement deuria tenir dues absidioles més, formant una creu, per tal de sostenir la força de la cúpula.

Aquests absis van ser substituïts en època gòtica per unes capelles rectangulars cobertes amb volta falsa sobre trompes.

La part externa de la cúpula queda embeguda en un cimbori octogonal.

Els murs exteriors són decorats amb bandes i arcuacions llombardes.

La porta, amb frontó triangular, és de tradició renaixentista.

El 1879 va ser tancada al culte i alhora dedicada a Santa Maria de Cervelló, en honor de la santa originària de la vila.”

Curiositats:

sta-maria-de-cervello-120716_510

Situada a tocar de l'església, veurem aquesta estranya formació natural rocosa. Creiem que no és necessari posar-hi gaire imaginació per "veure-hi" una enorme cara deforme ...

Tombes antropomorfes - Zona - 1:

Tombes antropomorfes - Zona - 2: