Església de Santa Maria de Castellar de la Muntanya – Vall de Bianya / Garrotxa

Observacions.

Potser cal tenir en compte que el recorregut que mena a aquesta església, tot i que es duu a terme circulant per carretera asfaltada, l’estretor d’aquest vial  en determinats llocs, pot comportar situacions de incomoditat en cas d’encreuament amb altres vehicles.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la Vall de Bianya, una de les onze entitats de població escampada del municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Accés – Visitada: 21/04/2018.

0 - Punt d’inici: Per començar ens hem dirigit a un lloc a les afores de Sant Joan les Fonts (42 12 49.4 02 30 20.9) des d’on continuem pel carrer camí de Castellar de la Muntanya, segons es veu al mapa de Google.

1 – A 42 13 16.7 02 30 58.5 – Desviació. Girem a mà esquerra. Indicat.

2 – A 42 13 24.3 02 30 50.0 – Entrem a camí de terra. Transitable, però boterut.

3 – A 42 13 55.7 02 30 33.3 - Se’ns incorpora un camí per la dreta. Seguim recte.

4 – A 42 14 01 02 30 26 – Desviació. Indicat. Continuem per la dreta.

5 – A 42 14 08.2 02 30 23.4 – Desviació. Indicat. Continuem per l’esquerra.

6 – A 42 14 08.3 02 30 17 – Desviació. Indicat. Continuem per l’esquerra, en pujada.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, NO GENERA CORRECTAMENT l’itinerari, suposem perquè no identifica com a transitable una zona del camí que en realitat si que ho és.

Donat que de totes maneres és força evident la darrera part del camí, mantenim el

M A P A del recorregut, assumint aquesta objecció.

El comptaquilòmetres del nostre cotxe ens indica que la distància recorreguda ha estat d’uns 5,4 quilòmetres.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“Descripció

Església parroquial del poble rural de Castellar de la Muntanya, situat a l'aiguavés nord de la serra que separa la riera de Bianya i la de Colldecarrera, coneguda també com de Castellar.

Tot i referències anteriors, el temple és una mostra del romànic garrotxí del segle XII

És d'una sola nau, amb volta de canó i absis semicircular a la façana de llevant.

La porta d'accés al temple es troba a migdia, mancada de la porta de fusta que fou treta el 1977 per col·locar-la a l'església parroquial d'Oix.

L'interior del temple és enguixat i el seu estat de conservació és molt lamentable.

El campanar és en forma de torre, amb teulat a dues vessants. És d'època més tardana a la construcció del temple.

Notícies històriques

Apareix esmentada a un document de l'any 1001 segons el qual Arnau Gaufred, Arnau Isarn i altres executors testamentaris d'un difunt anomenat Guillem, fan donació al monestir de Sant Pere de Camprodon d'un mas situat a Castellar, prop de l'església.

L'any 1079 apareix esmentada com "Sancte Mari de Castellario" en el document pel qual Udalard, vescomte de Bas, i la seva muller Ermesendis cedien al monestir de Sant Víctor de Marsella el cenobi de Sant Joan les Fonts i les esglésies que li estaven subjectes.”