Església de Santa Maria de Camós – Camós / Pla de l’Estany

Situació: En terrenys de Camós, municipi de la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època: Segle XII – Romànic - Generalitat de Catalunya *

Protecció:  BCIL - Generalitat de Catalunya *

Estat:  Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant, en una ampla zona lliure de vegetació.

Accés – Visitada el 24/08/2017:

(0) - El punt d’inici d’avui ( 42 04 41.4 02 46 38.9) ha estat un lloc al PK nº 4 de la carretera GIV-5147, on hem pres una sortida indicada: Santa Maria de Camós.

(1)A 42 4 45.2 02 46 28.1 trobem una desviació. Indicat. Continuem per la dreta, asfaltat. Al nostre mapa de Google no és visible aquesta desviació.

M A P A de l’itinerari. Recorregut aproximat: 300 metres.

Google Maps no identifica com a transitable la darrera part del camí, que si que ho és.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2017):

“ Descripció

Edifici estructurat en una sola nau de planta rectangular amb un cos afegir a la part posterior i el campanar, segurament també sobreposat, de planta quadrada.

A la façana principal hi ha un portal rectangular amb un arc apuntat i una escalinata d'accés.

El campanar presenta finestres amb arcs apuntats.

A l'interior es conserva una porta tapada d'estil renaixement amb capitells d'estil jònic. Són interessants la pila d'aigua beneïda amb columna estriada i la pila baptismal.

Notícies històriques

El temple ha sofert importants modificacions, sobretot a l'any 1906. És d'origen romànic, però de l'antiga església només es conserva un mur a migdia i una finestra de doble esqueixada.

L'any 1058 l'església fou cedida al bisbat.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de Vikipèdia, el següent text (Maig 2017):

“ Història

Capella d'origen romànic pertanyent al bisbat i comtat de Girona. Antigament fou sufragània de l'església parroquial de Camós dedicada a Sant Vicenç però actualment n'és independent.

La primera notícia que ens n'ha arribat data del 1359 en què s'esmenta en el traspàs d'uns terrenys propietat de l'abat de Banyoles.

El 1362 apareix en el «Llibre Verd» de la catedral de Girona amb el topònim «Sancte Marie de Camonibus».

L'any 1372, s'inclou dins d'una relació d'esglésies contribuents a l'estat de Pere III.

A partir del 1658 es conegué popularment com a capella de Camós de Santa Teresa, fent referència a l'altar dedicat a aquesta santa i consagrat al culte pel pare dominic Vidalà.

Si bé al segle XVI sofrí modificacions, l'any 1906 aquesta capella fou reedificada, amb l'aspecte que té actualment.

Arquitectura

Aquesta església ha sofert nombroses transformacions, de les quals resta un conjunt barroc de caràcter popular, molt corrent a la comarca.

Una bona part d'aquestes reformes s'han dut a terme sobre els murs d'una església romànica precedent o bé aprofitant-ne material. Confirma això la presència d'una finestra de doble esqueixada, amb un arc de mig punt format per petites dovelles, situada en un extrem del mur de migdia i perfectament visible des de l'exterior i des de l'interior.

Tot el mur de migdia correspon a l'obra romànica, amb carreus ben tallats de pedra sorrenca, malgrat que resti amagat per la sagristia vella, un parell de contraforts i un grup de nínxols del cementiri. Alguns testimonis han assenyalat la presència de la porta original darrere dels nínxols, en quedar visible temporalment la part superior de l'arc.

L'obra romànica es podria situar entre la darreria del segle XII i el començament del segle XIII, sense que hi hagi, però, prou elements per a confirmar-ho.