Església de Santa Maria d’Ardèvol – Pinós / Solsonès

Esmentada al Segle XI, l’actual edificació és del segle XVII

I T I N E R A R I

Situació: a Ardèvol, entitat de població de Pinós, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època: Esmentada al Segle XI, l'actual edificació és del segle XVII – Barroc - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta bon aspecte. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

La trobarem a la plaça de l’església.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2017):

“ Descripció

Església d'una sola nau amb capelles laterals, orientada a llevant i amb la façana a ponent. Al costat de migdia hi té adossada la rectoria. L'església té un presbiteri quadrat. Totalment llis , al costat nord-est s'alça al campanar de planta quadrada, coronat per una balustrada i dos obertures a cada cara d'arc de mig punt.

La façana, oberta a la plaça i a la torre de guaita medieval del castell d'Ardèvol és un exemplar propi de l'època: frontó triangular amb un petit nínxol que guarda la imatge de Sant Isidre. La porta té la següent inscripció a la llinda: "Sit Nomen Domini Benedictum anno 1688". El temple conserva alguns elements romànics en els murs.

El lloc d'Ardèvol i concretament el castell són esmentats ja al segle XI.

Cal pensar que l'església de Santa Maria devia ésser l'església castellera i també la parroquial del lloc i que per tant, un primer edifici romànic deuria ésser anul·lat al construir-ne al segle XVII l'actual església.”