Castell d’Ardèvol – Pinós /Solsonès

Situació: A Ardèvol, entitat de població del municipi de Pinós (Solsonès) - Lleida.

Època: Esmentat des del Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Sobreviu de l'antic castell una torre de guaita rectangular. Sembla ser que havia estat revestida per una torre cilíndrica que es va esfondrar l'any 1932. No és accessible lliurament.

Accés - Visitat el 29/08/2007:

Diferents accessos segons procedència del viatger. Veure Mapa Google. Hem aparcat sense problemes al davant mateix de la torre.

Senzill de localitzar donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Juny 2017):

Descripció

De l'antic castell d'Ardèvol sobreviu una torre de guaita de planta rectangular situada al bell mig de la població del mateix nom, situada sobre un petit promontori.

Fins el 1931 anava revestida d'una torre rodona de la qual queda encara la base.

Aquesta torre circular era posterior a la que avui encara es conserva, potser del segle XII i era formada per blocs de pedres rectangulars treballades i tenia finestres amb arcs de mig punt.

La torre que avui és conserva ha estat consolidada i presenta el costat llarg de 8 m i el costat curt de 4,70; un gruix de parets de 150 cm i una alçària d'uns 15 m. el que fa a l'aparell constructiu, els carreus situats als angles, que són els llocs més febles de l'edifici, són grossor, ben treballats i polits.

La resta de les pedres del mur són molt poc treballades. En algun cas, foren col·locades inclinades, formant una mena d'opus spicatum. El morter, molt abundant, és compost de calç i fragments de pedretes.

La porta és situada a uns 6 m de la base a la façana nord-oest. L'arc és compost d'una vintena de lloses i a la part inferior encara es pot veure la marca de les llates de la cintra que suportaven les lloses quan es féu l'arc.

Aquesta porta estaria tapiada mentre existí la torre circular, que tenia la porta d'entrada més amunt. La torre circular que recobria la rectangular tindria uns 11 m de diàmetre, segons un pla fet per Puig i Boada l'any 1918 i era feta amb carreus d'uns 25 x 40 cm.

Castell termenat. Documentat el 1027.

Les primeres notícies daten de l'any 1027; es esmentat en el testament de "Rutindis" amb el nom de "Castrum Ardeval". Dins al terme d'aquest castell hi posseïen terres el monestir de Santa Maria de Solsona i el capítol de la Seu d'Urgell.

A partir del segle XII la documentació enregistra el cognom d'Ardèvol, segurament era la família castlana de la dita torre. L'any 1314 el terme d'Ardèvol pertanyia ja a la família comtal de Cardona.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Solsonès : Veure en un mapa més gran.