Església de Santa Margarida de Tortafé – Santa Maria de Merlès / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: Patrimoni.Gencat

Estat: Ruïnes de poca entitat. Lliurament accessible. Hem aparcat al davant, al voral del camí d’accés.

Llevat que es produeixi una intervenció urgent, no veiem gaire clar el futur d'aquestes pedres ...

Per cert, que a dia d'avui, tot l'entorn d'aquestes restes està ben farcit de llenya i arbres escampats per tot arreu. S'estan portant a terme importants treballs de neteja (?) del bosc i aquesta zona està feta un nyap.

Circular per l'interior del bosc comporta moltes possibilitats de caure per terra.

Accés - Visitada el 06/11/2015:

Hem iniciat la descoberta de l'edificació d'avui, des de Vilaramó. Dins dels terrenys del mas La Vall de Vilaramó, rellevant edificació del segle XIV, ampliada el segle XVIII, situada en terrenys de Gaià, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona), on ja havíem visitat amb anterioritat la Capella de Sant Bartomeu de la Vall de Vilaramó i també  Sant Esteve de la Vall de Vilaramó,

O sigui que ara tot seguit descriurem la primera part d'aquest itinerari coincident.

Hem començat el recorregut d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació, a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401 (Navàs – Gaià – Prats de Lluçanès)  vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació. Circularem en direcció a Prats, sense arribar-hi.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà esquerra (41 57 39.4 01 57 34.2) que trobarem aproximadament al PK 11’700. Hi ha indicat Sant Esteve de la Vall de Vilaramó, però no es diu res de Sant Bartomeu.

A 41 57 39.9 01 56 41.7 trobarem una desviació: per l'esquerra, degudament indicada, accediríem a Sant Esteve. Continuarem per la dreta, cap a Sant Bartomeu.

Al cap d'un recorregut aproximat d'uns 2 quilòmetres, des de la carretera general, circulant per terreny asfaltat, arribarem al destí desitjat, el mas, La Vall de Vilaramó - Situació del mas: 41 57 47.5 01 56 34.9

F I de la coincidència del recorregut

Arribats al mas, travessem pel bell mig de les edificacions (41 57 48.1 01 56 34.5), segons detall a continuació:

Tot seguit vàrem introduir al nostre TomTom les coordenades de destinació, que apareixen a continuació. I aquest estri ens va conduir al destí sol·licitat, sense problemes, circulant per camins de muntanya, que requereixen la utilització d'un vehicle 4x4.

Evidentment vàrem tenir que fer una mica de detectius per localitzar les restes en mig dels arbres. Afortunadament, les tasques de neteja han facilitat la descoberta.

Remarca: La posició de la icona en el mapa global, és aproximada.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

Església esfondrada de la qual només en queda la capçalera.

Era una construcció d'una sola nau de 6,65 m de llarg i 3,5 m d'amplada, rematada per l'absis semicircular. L'aparell és de grans blocs de pedra ben treballats, sense polir i posats a fileres. L'absis semicircular, perfectament orientat a llevant, s'ornamentava amb bandes llombardes i possiblement també amb un fris d'arcuacions cegues.

Notícies històriques

L'església enrunada de Santa Margarida de Tortafé devia pertànyer a la masia de Tortafé, avui abandonada i propera a l'església.

Es devia trobar en l'antic terme del castell de Merlès o en el de Gaià.

En la documentació no apareix mai com a parròquia ni com a sufragània, així que segurament mai va passar de capella rural. Aviat va ser abandonada i quedà en ruïnes degut al despoblament del territori.

A prop de l'església hi ha unes ruïnes, possiblement són vestigis de les cases d'un poblat de l'Alta Edat Mitjana.”