Església de Sant Esteve de La Vall de Vilaramó – Gaià / Bages

Situació: En terrenys de Gaià, vila i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Adossada a una casa veïna, que pràcticament l'ha absorbit, està molt modificada. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 16/05/2014:

La primera part del recorregut que farem avui per anar a Sant Esteve, és el mateix que ens serveix per anar a Sant Bartomeu. Anem a veure-ho.

Hem començat l'itinerari d'avui dins de la població de Navàs, en un lloc situat a les coordenades 41 54 10.8 01 52 42.5, al Passeig de Circumval·lació a la confluència amb la carretera de Berga (C-1411z), molt a la vora de la Plaça Catalunya.

En aquest lloc, hi ha el PK 0 de la carretera BV-4401, vial que farem servir per acostar-nos a aquesta edificació.

Abandonarem aquesta carretera per una sortida a mà esquerra (41 57 39.4 01 57 34.2) que trobarem aproximadament al PK 11’700. Hi ha indicat Sant Esteve de la Vall de Vilaramó, però no es diu res de Sant Bartomeu.

A 41 57 39.9 01 56 41.7 trobarem una desviació: per l'esquerra, degudament indicada, per accedir a Sant Esteve. Per la dreta aniríem a Sant Bartomeu.

A 41 56 58 01 56 10 trobem un triple desviació, indicada. Continuem pel camí del mig, asfaltat.

A 41 56 49.5 01 55 57.0 ens trobem al davant mateix, la paret de tapia d'un cementiri. Una indicació ens diu que hem de continuar per la dreta, enfilant-nos per un estret camí de terra.

Si cal, podem deixar el cotxe aparcat aquí i continuar a peu els 200 o 300 metres que manquen fins arribar a l’església.

Si de totes maneres hi volem pujar motoritzats, operació perfectament factible, trobarem en primer lloc una edificació, la Caseta de Sant Esteve i l'església al darrera, havent-hi lloc de sobres per aparcar.

Des de el PK 11,7 de la carretera general fins aquest lloc, hi ha una distància aproximada d'uns 4 kms., tot asfaltat, llevat del darrer tram final, ja citat.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

L'església de St. Esteve de la Vall de Vilaramó és una construcció Romànica força modificada.

D'una sola nau. Al mur de ponent hi ha una porta amb l'arquivolta. L'absis ha desaparegut.

Adossada a la casa veïna, i modificada per la construcció posterior d'un campanar, l'església de St. Esteve conserva però els seus elements basics d'estructura romànica.

La porta amb ferramenta Romànica d'aquesta església es conserva a la casa de la Vall de Vilaramó, degut al seu estat lamentable de conservació.

Notícies històriques

Manquen les notícies concretes d'aquesta església es conserva a la casa de la Vall de Vilaramó, degut al seu estat lamentable de conservació.”