Església de Santa Margarida de Sagàs – Sagàs / Berguedà

Església de Santa Margarida de Sagàs

...hem arribat als peus d'un monticle, on darrera d'una frondosa vegetació, ha aparegut, com per art d'encanteri, l’església que buscàvem ...

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sagàs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle X  - Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, tot i que manté en peus la teulada. Lliurament accessible.

Accés - Visitada el 27/08/2014:

Procedents de Sagàs, on vàrem visitar l’església de Sant Andreu de Sagàs, i circulant per la carretera BV-4346 en sentit nord, en un lloc situat entre els PK 2 / 3 d'aquesta carretera, a les coordenades 42 03 37.3 01 57 51.8 92 trobem una sortida a mà esquerra, sense cap indicació, per la que continuarem.

Havent introduït prèviament al nostre navegador, les coordenades de situació exactes de l'edificació que busquem, segurament no és d'estranyar que ens hagi situat, com a pas previ, en aquest lloc.

El que ja és més sorprenent, és que ens hagi fet continuar per aquí, amb precisió, per un camí que no té res a veure amb la imatge diàfana que es veu al Google Maps, doncs és un camí, quasi quasi, imaginari, fonedís, envaït per les herbes, i amb sots plens d'aigua. En fi, que com aquell que diu, ni a peu és transitable.

I nosaltres,  en un 4x4,  hem arribat als peus d'un monticle, on darrera d'una frondosa vegetació, ha aparegut, com per art d'encanteri, l’església que buscàvem. Inaudit.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

“ Descripció

La petita capella pre-romànica de Santa Margarida, documentada des del 988, es troba situada dalt d'un tossal, enmig del bosc, a un quilòmetre vers el nord del poble de Sagàs.

És un edifici de nau única, de planta rectangular, més aviat trapezial, sense absis, bastida amb carreus tallats toscament i disposats irregularment.

Les cantonades apareixen reforçades amb blocs de més grans dimensions. Les parets de l'església són primes i això fa pensar que devien suportar una coberta de fusta, que posteriorment fou substituïda per una volta de canó apuntada, raó per la qual es regruixiren els murs, excepte el de ponent.

En aquest mur s'obre precisament el portal d'accés, d'època posterior a la construcció de l'església, i que és format per grans dovelles.

L'interior és il·luminat per una finestra espitllera, oberta al mur de llevant, i conserva un altar molt primitiu.

L'edifici ben conservat, ha sofert petites modificacions visibles en el parament de la nau.”