Església de Santa Maria – La Quar / Berguedà

Església de Santa Maria – La Quar

I T I N E R A R I

Situació: Enlairada, presidint un turó de respectables dimensions, en terrenys de La Quar, municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Medieval - (Patrimoni.Gencat). Documentada des del segle IX, "l'església romànica fou totalment renovada a partir del s. XVI i avui ben poca cosa en resta " -  (Pat.mapa).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat en una ampla esplanada situada per sota mateix de l’església.

Accés - Visitada el 27/08/2014:

Partint de Sagàs (Església de Sant Andreu de Sagàs), circulant per la carretera BV-4346, una mica més endavant del PK 5, deixem enrere l’església de Sant Maurici – (Segle XVII) i l’Hostal de Sant Maurici, i continuem circulant per carretera asfaltada.

En un punt (*) situat a 42 06 08.2 01 58 20.1, i degudament indicat, hi ha l'arrencada d'un estretet camí asfaltat, que enfilant-se vertiginosament ens durà fins una ampla esplanada on podrem aparcar còmodament el cotxe. Uns metres per sobre d'aquest pla, hi ha l’església de Santa Maria, que ja ha estat visible amb anterioritat.

Les vistes des d'aquest lloc, són esplèndides panoràmiques.

Si continuéssim per la carretera, des del punt indicat anteriorment (*) , aniríem a parar al lloc on hi ha el Monestir de Sant Pere de la Portella, on finalitza aquesta carretera asfaltada.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2014):

Edifici religiós d'una sola nau amb capelles laterals i amb un espaiós cambril.

El campanar és obra del s. XVI i durant aquesta època l'entrada principal fou traslladada de ponent a llevant.

Propera a l'església - santuari hi ha la casa rectoral i la casa dels ermitans.

Queden pocs vestigis de la primera església romànica de Santa Maria de la Quar.

Mare de Déu de La Quar. Aquesta talla romànica, del segle XII-XIII, és actualment guardada a l'església parroquial de Sant Maurici.

Notícies històriques

La primitiva església de Santa Maria de la Quar és esmentada a l'acta de Consagració de la Seu d'Urgell amb el nom de "Illa Corre".

L'església fou consagrada pel bisbe Nantigis de la Seu d'Urgell l'any 899-900, establint-hi un ampli territori sota la seva dependència: des de la riera de Merlès al riu Borredà, fins a les serres veïnes de Mascaró, Montsent i Quadres.

La fundació del monestir de la Portella desbancà a l'església de la Quar com a centre espiritual de la zona.Seguidament, els monjos s'encarregaren de l'església i de la seva administració.

L'església romànica fou totalment renovada a partir del s. XVI i avui ben poca cosa en resta".