Església de Santa Magdalena de Castelladral – Navàs / Bages

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del Mas Puig-gros, una edificació del segle XVI, en terrenys de Navàs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Ruïnes. Ni l’haver estat feta servir com a masia l’ha salvat de la degradació més absoluta. Tampoc segurament ha ajudat a la seva conservació, el fet d'haver estat utilitzada darrerament com a receptacle de pedruscall, terres i fins i tot llenya, dels voltants, situació que ha comportat la creació d'un embolcall d'allò més rústic, al seu entorn. Lliurament accessible.

Altres noms: Santa Magdalena de Puig-Grós.

Accés - Visitada el 15/07/2014:

Hem iniciat el recorregut d'avui (0) a la població de Súria, en un lloc situat a 41 49 51.8 01 45 17.9, que al mapa de Google s'identifica com a carrer Tarragona, i que al cap de poc pren el nom de carretera de Castelladral.

Aquí hi ha plantada la fita del PK 0 de la carretera B-423 (Súria – Castelladral), vial per on seguirem, fins un lloc (41 52 38.9 01 46 04.1) d'aquesta carretera, situat entre els PK 6 i 7, on prendrem una sortida a mà dreta (1), indicada amb un cartell: Puig-Gros.

Al cap de ben poc, deixem unes edificacions a mà esquera (2) i seguim per una desviació, per l'esquerra (41 52 39.9 01 46 06.5), i també poc més endavant trobem una nova desviació (3)  (41 52 43.3 01 46 10.1), continuant també per l'esquerra (4) .

A partir d'ara caldrà anar seguint, circulant intuïtivament per la pista principal, obviant desviacions que van marxant o incorporant-se al nostre camí. Des d’aquí, ja caldrà utilitzar un vehicle 4 x 4. En qualsevol altre cas, cal dir-vos que l’església està a tant sols uns 1200 metres des d'aquest punt.

Finalment hem arribat a un lloc situat a 41 53 01 01 46 29, on hem aparcat al voral del camí i ens hem disposat a continuar a peu els pocs metres que ens separen de l’església, perfectament visible, aïllada entre camps de conreus, que en aquesta època de l'any ja han entregat la collita, tot i que hem caminat pels vorals fins a tocar de la capelleta.

Distància total des de la sortida de la carretera B-423: uns 1400 metres aproximadament.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2014):

Església Romànica d'una sola nau molt transformada al convertir-la en masia.

La façana orientada a migdia està molt modificada per portes i finestres de la masia. Es pot veure encara la primitiva volta i l'absis orientat a llevant; aquest fou habilitat com a llar de foc. En resta però la finestra d'arc de mig punt tapiada.

Manquen les notícies històriques referents a aquesta petita i modificada església del s.XII.”

• Agraïm a un jove i anònim treballador d'aquest mas, les precises indicacions que ens va facilitar per poder trobar aquesta edificació.