Església de Sant Miquel de Castelladral – Navàs / Bages

Església de Sant Miquel de Castelladral – Navàs

I T I N E R A R I

Situació: A Castelladral, entitat de població de Navàs, de poblament dispers, si bé en els segles XVII i XVIII es formà un petit nucli de cases als peus del turó del Castellot, on hi havia hagut el Castell de Castelladral.

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat en una zona disposada a l'efecte.

• Visites: Hi ha un cartell que informa dels horaris de missa. Pensem que una mica abans i/o una mica després, es deu poder fer una ullada a l'interior de l'església.
  • En aquest lloc, hi ha un mirador amb unes vistes excepcionals del Bages.

Per arribar-hi, visiteu la nostra pàgina del Castell de Castelladral.

• Si hi accedim des de Súria, hi podem arribar circulant per la carretera B-423, a tocar del PK nº 9.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Es tracta d'una església d'una nau amb 3 capelles laterals a banda i banda. Totalment coberta amb volta de creueria estrellada en els diferents trams i a les capelles. Als peus de l'església s'obrí el baptisteri.

Construïda sobre l'estructura d'una primera església Romànica, conserva encara al mur de llevant les arcuacions i bandes llombardes pròpies d'aquesta primera església Romànica.

Presenta una decoració romànica típica del primer Art romànic català, situada al mur de llevant de l'església, amb alternança de bandes llombardes i de grups de quatre arcuacions cegues.

Notícies històriques

La primera església de Castelladral va sorgí als peus del castell i, com moltes esglésies catalanes situades en llocs elevats i dependents dels castells, s'advocà a St. Miquel.

Les restes romàniques donen testimoni de l'existència d'aquesta església al s XI.

El topònim Castelladral ("Castro Erdal") comença a aparèixer a la documentació l'any 941, dins el comtat de Berga, i hi serà present tant en la referent al Castell com als seus successius senyors a partir de l'any esmentat.

L'actual edifici és una construcció d'època moderna.