Ermita de Sant Salvador Vell del Quer – Súria / Bages

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Prop del cim del turó de Sant Salvador, en terrenys de Súria, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat, restaurada l'any 2002. No és accessible lliurament. Boniques vistes als voltants.

  • Uns metres més avall del lloc on està edificada aquesta ermita, trobarem l'Ermita Nova de Sant Salvador del Quer, que l'any 1888 va substituir a la vella, donat el mal estat en que es trobava i que també documentem tot seguit, en aquesta mateixa pàgina.

Altres noms: Ermita de Sant Salvador el Vell - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el  02/02/2014:

La descripció del present itinerari, la part final,  comença circulant per la carretera B-423, (Súria – Castelladral). En un lloc (0) d'aquest vial, situat a  41 51 09.87 01 45 54.58, entre els PK 3-4 (més aviat a tocar del 3), hi ha una sortida, indicada per anar a Sant Salvador, per on continuarem.

Ens trobarem llavors circulant per un ample camí de terra, a dia d'avui, perfectament transitable, que sense cap incidència, al cap d'uns 700 metres aproximadament de recorregut,  ens ha conduit al davant de l'ermita nova, on hem pogut aparcar còmodament al davant.

Trobarem l'església vella uns metres més avall.

  • Com sempre, no estarà de més, que recordem que caldrà tenir en compte les circumstàncies meteorològiques.
  • Com a anècdota, ens hem trobat que, a dia d'avui s'estan portant a terme uns importants treballs de neteja del bosc, que han deixat a banda i banda del camí, un  bon grapat de feixines de llenya preparades per ser retirades. No hi ha dubte de que aquest racó de muntanya quedarà acuradament arranjat.

Localització: N 41 50 50.20 E 01 45 44.50 – Altitud: 515 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2014):

“ Descripció

Ermita situada a 435 metres sobre un petit turó del mateix nom.

Presenta una nau rectangular de 5 m. d'ample per 7 m. de llarg, sense absis (fou ensorrat). En un lateral s'aprecia encara el portal antic ara mig tapat per un contrafort.

 La façana és molt simple: té una porta, un òcul en la part superior i acaba amb un campanar d'espadanya doble.

Tot l'edifici és de pedra. És una capella romànica tardana que sofrí algunes modificacions: aterrament de l'absis, i afegidura dels contraforts.

Notícies històriques

No hi ha dades gens concretes, sols se sap que l'any 1888 fou abandonada al culte degut al seu estat ruïnós i a crear-se una nova capella un xic més enlaire.”


  • Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Febrer 2014):

“ Descripció

Es tracta de dues ermites, una de romànica (Sant Salvador vell) i una altra, a pocs metres, del segle XIX. (Sant Salvador nou).

 La primera, es troba una mica per sota del cim, arrecerada dels vents. És obra de finals del segle XII o inicis del segle XIII.

 Presenta una sola nau amb coberta a doble vessant. L'absis no es conserva per sobre del nivell de paviment, encara que l'arc triomfal es pot reconèixer a la paret de tancament.

Presenta dues parelles de contraforts laterals, un dels quals, mig tapa l'antiga entrada, situada a migdia.

Als peus hi ha una espadanya de doble obertura, rematades amb arcs de mig punt adovellats.

En aquest mateix mur hi ha oberta una porta moderna adintellada, sobre la qual encara es pot veure un òcul coetani del portal.

 L'aparell és matusser, sense formar filades (AUTORS DIVERSOS, 1984). Quant encara hi havia culte es conservava un rectangle d'uns 7 metres de llarg per cinc d'ample. A l'interior hi havia exvots i un petit retaule amb la imatge (CASAREAL, 1940).

 Dalt del turó, a uns 20 metres de l'altre hi ha Sant Salvador Nou.

 La nova capella te unes mides de 12'5 metres de llarg per 6'25 d'ample (CASAREAL, 1940). A l'interior del temple nou es guarda el cap d'un Sant Crist, de bona talla (LLADÓ, 1993C) que s'ha salvat i reutilitzat desprès de vàries cremades (REGUANT, 1988),

Modernament se li han afegit altres elements com una creu lluminosa, unes taules i seients en forma de bolet i un porxo davant la porta principal.

 Al camí tradicional que puja a Sant Salvador, dit del Calvari, hi ha un Via Crucis que es va beneir l'any 1953.

Observacions: 

Pel setembre es celebra l'aplec de Sant Salvador, recuperat l'any 1972 amb l'ajut del Foment Cultural, entitat fundada el 1933, que actualment es segueix fent càrrec de l'organització (REGUANT, 1988).

El topònim Quer es d'origen pre-romà i ve a significar "roca gran".

Història

La notícia més antiga és de l'any 1205, quan es fa una deixa a Sant Salvador de castro Chenosa (de Cerosa, és a dir de Chero o Quero).

El 1298 torna a aparèixer com a Sant Salvador de Súria. No s'esmenta a les visites pastorals d'època moderna (AUTORS DIVERSOS, 1984).

El juliol de 1835, en plena guerra carlina, els liberals van cremar l'ermita i van llençar la imatge del sant pendent avall. El cap va ser recuperat un any més tard per un caçador i es va refer la resta de la figura, a càrrec d'un particular (CASAREAL, 1940).

 El 1880 l'ermita vella ja estava sense culte. El mateix dia que es va consagrar la nova ermita va caure la volta de la vella. Sant Salvador Nou, va ser oberta al culte l'any 1888 i va ser construïda a causa del mal estat de l'antiga, per iniciativa de Mn. Jaume Soler.

 Es va fer al cim per què el Sr. Joan Garriga, del mas Garriga de Castelladral, volia veure-la des de la seva masia, a canvi de pagar la fusta per a fer-la (CASAREAL, 1940).

 En anys de molta sequera, es duia la figura del sant a l'església parroquial i si no plovia es portava la imatge de Sant Salvador en processó fins a Coaner (CASAREAL, 1940; ITINERARI-6, 1999.).

 En un inventari de 1892 es parla de que en els darrers anys s'havia daurat el retaule, que allotjava tres imatges, totes noves (REGUANT, s.d.).

L'any 1919 va caure un llamp que va destrossar la façana de la nova ermita. Es va reconstruir i afegir una sagristia, un parallamps i un pou. Les obres es van inaugurar l'any 1921 (CASAREAL, 1940).

 El dia 24 de juliol de 1936 es va cremar l'ermita amb tot el seu contingut, encara que unes hores més tard la Sra. Concepció Oller, de can Gaudó, va pujar a l'ermita i va trobar el cap de Sant Salvador, el qual va guardar al llarg de la Guerra Civil.

El dia 1 d'abril de 1940, es va celebrar la restauració i benedicció de l'ermita de Sant Salvador (CASAREAL, 1940) i el 9 de juny es va retornar la imatge, un cop restaurada la creu.

 El Via Crucis que hi ha a la falda de la muntanya va ser ideat per Josep Graells i Circuns i el mestre picapedrer va ser el Sr. Badia, pare de l'actual propietari de cal Gaudó. Es va beneir l'any 1953 (REGUANT, 1997). L'autor de la lletra dels goigs i himnes és Mn. Antoni Malats, vicari de Súria entre 1923 i 1927 (REGUANT, 1997).

 L'any 1957, aquesta ermita com la resta de les esglésies de Súria es va incorporar des del bisbat de Vic al de Solsona (AUTORS DIVERSOS, 1984).”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.


Altres llocs interessants per visitar:


Ermita Nova de Sant Salvador del Quer