Església de Santa Eulàlia de Puig-oriol – Lluçà / Lluçanès

I T I N E R A R I

Situació: A Santa Eulàlia de Puig-oriol, entitat de població de Lluçà, vila i i municipi del mateix nom, a la comarca del Lluçanès (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic – (Patrimoni.Gencat). ”De l'antiga església només es conserva una capella lateral que es va aprofitar com a capella del cementiri.”

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Darrere l’església hi ha una zona d'aparcament lliure i gratuït.

La trobarem a la Plaça de l'Església.

Capella situada al cementiri del poble.

Consta d'una nau coberta amb volta de canó.

La façana principal es troba a ponent i s'obre una porta allindada feta amb grans carreus de pedra i sobre la llinda hi ha un petit arc de descarrega.

La teulada és a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. L'aparell és de carreus de grans dimensions, simplement trencats i disposats desordenadament.

Notícies històriques

Les primeres notícies documentals d'aquesta església daten del 905, quan apareix com a sufragània de la parròquia de Santa Maria de Lluçà.

L'església va patir greus desperfectes en els terratrèmols del 1428 i per això va ser refeta l'any 1435.

A finals del segle XIX, Santa Eulàlia va aconseguir la independència de Santa Maria de Lluçà i es va convertir en parròquia però en aquell moment ja feia temps que l'edifici romànic s'havia abandonat i s'havia construït una església nova al poble. De l'antiga església només es conserva una capella lateral que es va aprofitar com a capella del cementiri.