Església de Santa Bàrbara de Pruneres – Montagut i Oix / Garrotxa

Situació: En terrenys de Montagut i Oix, municipi de la comarca de la Garrotxa.

Altres noms: Església de Santa Bàrbara de Prunera - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 09/06/2018.

Important - Al nostre quadern de viatge hi tenim anotat que la qualificació global de l’estat dels camins per on transitem, ens recomana que ho fem amb vehicle 4 x 4

0 - El punt d’inici que hem determinat ha estat un lloc - 42 15 32 02 32 12 – una cruïlla de camins, molt a la vora del PK nº 7 de la carretera GIV-5221, on hem pres una sortida indicada: Santa Bàrbara de Pruneres, deixant aquesta carretera. Encara trepitjarem un terreny asfaltat, estretet,  durant uns dos cents metres. Després entrem a un camí de terra.

1 – A 42 16 14 02 33 28 trobem una desviació. Continuem per l’esquerra, en pujada. Indicat: Santa Bàrbara de Pruneres.

242 16 17 2 33 30 - Al nostre quadern de viatge hi tenim anotat una petita referència; en aquest lloc hi trobem una porta que traspassem primer i que tornem a tancar educadament després ...

M A P A automàtic del recorregut. No és del tot correcte. Google no reconeix com a transitable la part final del camí.

Comentaris:

Fem constar que durant el viatge, “ha desaparegut” de la pantalla del nostre TomTom varies vegades, el mapa del camí; “es perdia”.

De totes maneres hem pogut arribar a destí gràcies als indicadors que hem anat trobant, a la intuïció i també, a la sort.

Finalment comentar que el comptaquilòmetres del nostre cotxe ens indica que hem fet un recorregut d’uns 4,3 quilòmetres aproximadament.

“ Descripció

Situada en un lloc elevat a la serra de Santa Bàrbara. L'edifici romànic és de finals del segle XII o començaments del XIII.

És d'una sola nau amb volta apuntada i absis semicircular orientat a llevant.

A l'altura del presbiteri la nau forma un eixamplament amb una capella a banda i banda en el gruix del mur.

La porta és oberta a migdia sense decoració i el campanar d'espadanya d'una obertura s'alça sobre la façana de ponent.

Hi ha dues finestres de doble esqueixada, una a l'absis i l'altra a la façana de ponent i una altra de biaix senzill al mur sud.

Sens dubte l'element més notable és la galeria d'entrada. Tant per l'estructura com per la qualitat dels materials emprats en llur construcció, es creu que es tracta d'una obra posterior a la de l'edifici principal, afegida segurament a finals del segle XIII o a principis del XIV.

Consta de cinc arcs de mig punt i en el seu interior hi havia, fins a començaments de segle XX, un ossari, del qual s'ha perdut el rastre, i una làpida sepulcral d'alabastre del segle XIV.

De l'any 1972 al 1981 s'hi ha efectuat obres de restauració, que han suposat prescindir de la construcció bastida sobre la nau durant els segles XVII-XVIII i també la que convertí en torre la vella espadanya, refeta després que un llamp la destruís, pel setembre de 1978.

Notícies històriques

Santa Bàrbara de Pruneres fou, des del segle XIII, una possessió del priorat de Santa Maria del Coll de Panissars.

Al seu interior es guardaven diferents peces artístiques com una làpida sepulcral representant l'enterrament d'una dama del castell de Bestracà que fou malmesa durant les revoltes del 1936.

Alguns dels seus fragments foren dipositats al Museu d'Olot pel Dr. Joaquim Danès.

Fins a les acaballes del segle XIX s'hi venerava una talla romànica, avui dipositada al Museu d'Art de Catalunya, procedent de la col·lecció Plandiura.

Els fragments d'un retaule representant la vida de la Santa estan guardats al Museu Parroquial d'Olot. “