Església de Sant Vicenç de Fontanelles – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellfollit del Boix, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Bages (Barcelona).

Al costat del mas Can Fontanelles, una edificació del segle XVII.

Època: Segle XIII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Durant el viatge, hem gaudit de boniques vistes de la muntanya de Montserrat ...

Accés - Visitada el 25/04/2014:

Hem accedit a Castellfollit del Boix a través de la carretera BV-1081, que ostenta el punt km. 0 (41 39 47.1 01 41 10.3), en aquesta localitat.

Hem travessat el poble en el mateix sentit en que hi hem arribat, de sud a nord, deixant a l'esquerra el restaurant l'Andorrà, fins un lloc (41 40 01 01 41 02) quasi al final de la població, on degudament indicat, se'ns invita a continuar per una desviació a la dreta, per anar a l'església de Sant Pere de Castellfollit del Boix, cap a on en principi ens hi dirigirem, però no hi hem d'arribar.

Més endavant, a 41 40 06.2 01 41 20.3, novament tornem a trobar una altra desviació, també a mà dreta i també indicada per anar a Sant Pere, però nosaltres hem d'ometre aquesta sortida, i hem de continuar per la mateixa carretera asfaltada per on hem arribat fins aquí i seguim les indicacions que ens han de portar al Pla de Fontanelles.

Circularem sempre pel vial principal, obviant intuïtivament les desviacions que o bé marxen o se'ns incorporen al nostre camí, fins arribar al llogaret de Fontanelles. Ja veurem l’edificació a l’entrada. La navegació guiada pel nostre Tomtom, ens ha estat útil en aquesta darrera part de l'itinerari.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Abril 2014):

“ Descripció

Església Romànica d'una sola nau, coronada per un absis semicircular, gairebé de la mateixa amplada i tan alt com la nau; l'església no té cap tipus d'ornamentació i les obertures es reparteixen, una al bell mig de l'absis, de doble esqueixada i d'arc de mig punt adovellat, i la porta (avui tapada) al mur de migdia, d'arc de mig punt adovellat.

El mur frontal és d'època moderna, amb la porta nova de l'any 1950.

L'aparell és format amb carreus col·locats en filades horitzontals.

Notícies històriques

L'església de Sant Vicenç de Fontanelles, situada prop del Mas Fontanelles es trobava dins l'antic terme del castell de Castellfullit.

L'any 1172 és documentada una deixa testamentària per l'obra de Sant Vicenç. A partir del segle XIII s'esmenta sempre com a Sant Vicenç de Fontanelles.

No passà mai de ser una simple capella i avui no té culte.”