Església de Sant Miquel de Grevalosa – Castellfollit del Boix / Bages

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Grevalosa, entitat de població del municipi de Castellfollit del Boix, a la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle IX – Preromànic - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malauradament el seu estat es desastrós, ruïnós i totalment abandonat. Lliurament accessible. Aparcament al voral de l'ampli camí d'accés, que finalment condueix a l'església de Santa Cecília de Grevalosa, situada molt propera a la present edificació.

Accés - Visitada el 17/02/2012:

Per arribar-hi i per a altres informacions, els invitem a visitar la nostra pàgina web Castell de Grevalosa.

L'església està situada a la dreta del camí per on transitem. No hi ha cap indicació, però és perfectament visible.

No hi ha cap camí per arribar-hi. Cal circular intuïtivament entre els matolls i la vegetació baixa que l'envolta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

“ Descripció

L'església de Sant Miquel és avui un edifici ruïnós, que ha perdut totalment les cobertes i la part superior dels murs.

Malgrat l'estat lamentable de conservació és interessant per la seva antiguitat car és tracta d'una obra preromànica del s.IX format per una sola nau quadrada, coberta inicialment amb bigues i capçalera amb un absis molt allargassat.

Aquest edifici va modificar-se i ampliar-se a finals del s. X o començaments del s.XI, amb l'aprofitament de forces elements (arcs de ferradura per ex. ) amb la construcció d'una església de tes naus, amb dues capelles incorporades, amb la porta a migdia, etc.

Notícies històriques

L'església de Sant Miquel es trobava dins el terme casteller de Grevalosa i malgrat no passar mai de capella rural depenia del monestir de la Portella pel fet de que estava vinculada al priorat de Sant Pere de Mont, també dins els límits castellers de Grevalosa.

L'església apareix documentada al s.X, al s. XII i al XIII, ja únicament " el pla de Sant Miquel ", cosa que sembla indicar que es deuria abandonar el culte i per tant ensorrar-se l'edifici. El monestir de la Portella en va tenir la propietat fins l'any 1685 en que el priorat de Sant Pere de Mont va passa a dependre de la veïna església de Santa Cecília de Grevalosa. “

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Castellfollit del Boix, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres llocs interessants per visitar:

És força recomanable fer una visita al Cogulló, amb unes excel·lents i extenses vistes (Si tenim la sort de que ens acompanyi el dia ...).

Trobareu dades a la nostra pàgina del Castell de Grevalosa .