Església de Sant Serni de Vall-llebrerola – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vall-llebrerola, llogaret d'Artesa de Segre, població i municipi de la comarca de la Noguera (Lleida).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Situada dins d'una propietat privada.

Altres noms: Església de Sant Sadurní de Vall-llebrerola - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Circulant per la carretera L-512 - (Artesa de Segre / Comiols), en sentit nord, en un lloc situat a tocar del PK nº 7 d'aquesta via, trobarem una sortida a mà esquerra (41 56 30.6 01 05 11.5 ), indicada per anar a Vall-llebrerola, cap a on ens dirigirem.

Llavors entrarem a un camí de terra que al cap de pocs metres ens situarà a l'entrada d'una propietat privada: Cal Pedrol, una interessant edificació amb arrels des del segle XVI.

L'ermita és fàcilment identificable. Suposem que no cal dir que cal moure's per aquest paratge amb coneixement dels seus habitants.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

L'església de Sant Serni de Vall-Llebrerola es troba aïllada i dins d'un recinte tancat.

És d'una nau amb volta de canó i absis semicircular. L'absis té cinc trams dividits per lesenes amb doble arcuació sobre mènsules decoratives i una finestra central. Una altra finestra és a sota del carener.

Al mur de migjorn han estat descobertes dues finestres més de doble esqueixada amb arc de mig punt amb pedra tosca.

A ponent es troba la porta amb arc de mig punt, finestra espitllera i campanar de d'espadanya d'una sola obertura.

Notícies històriques

El castell i lloc de Vall-llebrerola són esmentats el 1011 quan els canonges de Montmagastre actuaren contra Berenguer Bernat de Vall-llebrera per causa que aquest es volia apropiar de l'església de Sant Sadurní.

Pertanyé a Sant Miquel de Montmagastre fins el 1592 i després a Sant Pere d'Àger.

L'espadanya data del 1902.”

• Doncs, si, també des d'aquest paratge de Vall-llebrerola, és visible, al fons, la muntanya de Montmagastre (762 metres d'altitud – Castell de Montmagastre).

• De la pàgina web de wikipedia, referida a aquesta muntanya, ens complau extreure el següent fragment de text:

“ Està ubicat en el cim de 763 metres, i és una referència obligada a la zona.

Des de tot arreu es veu aquesta muntanya de forma cònica i amb les ruïnes del castell i de la canònica de Sant Miquel.

Un punt geodèsic situat damunt les restes del castell serveix de suport a l'hora de gaudir de les impressionants panoràmiques que hi ha des d'aquests indret privilegiat.”

• Per la nostra part, afegim que quan veiem la figura d'aquest pic a la llunyania, no ho podem evitar, ens provoca un cert desassossec, és una presència inquietant, amb un cert aire esotèric ...