Església parroquial de Sant Climent de Vilves – Artesa de Segre / Noguera

I T I N E R A R I

Situació: A Vilves, entitat de població d'Artesa de Segre, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de la Noguera (Lleida).

Època: - Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Accés - Visitada el 04/03/2016:

Hem arribat a Vilves circulant per la carretera LV-5121 (El Pont d’Alentorn / Collfred). Entre els PK 1 i 2 d'aquesta carretera hi ha una sortida que accedeix A Vilves.

Trobarem l’església, com és natural,  al carrer de l'Església.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Hem aparcat en un lloc (41 55 03.5 01 04 59.4) a la vora, en una placeta, on pel darrere nostre hi discorre el Canal d'Urgell.

Al costat hi ha una formidable mola, una torre, l'element supervivent de l'antic Castell de Vilves.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

“ Descripció

L'interior del temple, molt modificat, compta amb grans arrebossats i pintura mural, que junt amb els volums de les capelles i la sagristia emmascara les façanes originals.

L'església parroquial de Sant Climent de Vilves s'emplaça al bell mig del nucli de Vilves, agregat d'Artesa de Segre.

Es troba independent a la parta alta del poble, enturonat junt amb el castell de Vilves (fitxa Núm. 562) i algunes cases més.

Es tracta d'un edifici de planta rectangular d'una sola nau, amb importants reformes i refaccions que han anat modificant de manera molt important la fesomia de l'edifici original, datat cap el segle XII, fins convertir-la en l'església que coneixem avui dia.

La façana principal, la de ponent, és senzilla, amb una porta amb arc de mig punt adovellada, petita finestra allargada i un campanar d'espadanya de dos ulls que corona la façana.

Únicament destaca un element decoratiu a banda i banda del campanar, un fris dentat que assenyala el nivell antic de la teulada.

Actualment, la nau és coronada a llevant per una testera plana, formada per un envà, darrere del qual hi ha l'absis semicircular del santuari original (avui emprat com a traster). Aquest arc s'hauria obert a la nau mitjançant un estret arc presbiteral, del qual encara es veuen alguns vestigis.

L'estructura interior és senzilla, amb volta de canó i teulada format per teula àrab.

L'aparell de l'edifici original, visible només a l'absis i en una part de la façana nord, és format per carreuó ben escairat però disposat en filades irregulars i poc uniformes que, juntament amb les proporcions de la nau posen en evidència una obra tardana, possiblement construïda dins el segle XII, però ancorada en la tradició constructiva anterior.

Notícies històriques

L'església parroquial de Sant Climent de Vilves va pertànyer durant l'edat mitjana al domini jurisdiccional de l'abadia de Sant Pere d'Àger.

Es veu reflectit en una butlla de l'any 1179, atorgada pel papa Alexandre II a favor de l'esmentada institució. S'hi mencionen i ratifiquen els béns patrimonials que posseeix, entre els quals consta l'església de Vilves.”