Església de Sant Serni de la Llena – Lladurs / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Lladurs, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Església de Sant Serni de la Llena - (Patrimoni.Gencat) - Sant Sadurní de la Llena.

Accés - Visitada el 04/06/2011 i 14/05/2014:

Hem sortit de Solsona des de la part nord d'aquesta població, a la confluència del carrer de Sant Pere de Graudescaldes amb la carretera C-26 (41 59 53 01 30 42), entre els PK 104/103, en direcció a la Seu d’Urgell i Andorra (0).

Poc més endavant del PK 101 de la carretera C-26, prenem una desviació a la dreta (42 00 43 01 29 18), entrant (1) a la carretera LV-4011, on circularem des del PK 0 d'aquest vial en direcció a Cirera, indicada a 3 km.

En un lloc situat a 42 02 20 01 28 51 trobarem una desviació (2). Continuarem per la dreta, indicada per anar a La Llena, Timoneda i Montpol.

En un lloc situat a 42 03 12 01 28 03, trobarem una sortida (3) a l'esquerra indicada per anar a Sant Sadurní de la Llena, cap a on ens dirigirem. Des d'aquí fins a l'església hi ha uns 800 metres aproximadament.

I finalment, a 42 03 23 01 27 37 trobarem la darrera desviació (4), a l'esquerra, també indicada per anar a Sant Sadurní.

Tot el recorregut transcorre per carreteres asfaltades. Darrera l'església hi ha una ampla esplanada coberta d'herba, on podrem aparcar-hi còmodament. Poc abans d'arribar-hi, sobrepassarem un petit cementiri a la dreta.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“ Descripció

Església d'una nau i absis rodó. Les seves mides són 7,20x16,50 metres i està orientada a l'est. Nau coberta amb volta de canó.

La porta es troba al mur sud, té dos arcs de mig punt i està molt degradada. Hi ha finestres a l' absis i al mur sud de la nau, de dues esqueixades i arc de mig punt monolític.

El parament és de carreus de diferents mides, treballats en punta i en fileres. Posteriorment (segles XVII-XVIII) es van fer diverses modificacions i es van construir petites capelles laterals i una petita torre de campanar, damunt la porta. L' interior està arrebossat.

Notícies històriques

Església esmentada en l'Acta de Consagració i Dotació de la Catedral d'Urgell l'any 839, però d'aquest època ja no es conserva res. Està sota l'advocació de Sant Serni o Sant Sadur”

Solsonès : Veure en un mapa més gran.