Església de Sant Pere – Castellar de la Ribera / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Castellar de la Ribera, una de les quatre entitats de població del municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament al davant.

Accés – Visitada el 05/05/2017:

Punt d'inici: Un lloc (0) situat a 42 01 20.5 01 25 06.3, entre els PK 93 / 94 de la carretera C-26 – (Bassella / Ogern / Solsona), on prenem una sortida indicada per arribar a destí al cap de ben pocs metres.

M A P A del recorregut (0) (1)

“ Descripció

Romànic molt desfigurat per les reformes posteriors. L'església actual ha canviat molt respecte a la primitiva.

Al mur de tramuntana del temple, vora el frontis, hi ha encastat un bloc de pedra rectangular, be que mutilat, decorat amb dos motius inscrits en sengles cercles.

Un altre carreu és a l'interior dels baixos de la rectoria.

Hi ha esculpida una creu potençada a mà esquerre i un gran sol a mà dreta.

L' església és de planta rectangular amb dos capelles laterals. A l'interior, veiem el cor i la volta de canó.

A l'exterior, destaca el campanar d'espadanya amb dos finestres i l'ull de bou del frontis. S'ha de destacar també l'altar barroc

Segurament que el terme parroquial fou el mateix que el del castell.

Al capbreu de l'any 839 (còpia del segle XI) consta ja Castellar (Castel lar). La documentació és més aviat escassa, però per la mateixa sabem que ja el 10 de gener de 1037 un tal Ramon va deixar en el seu testament una mula a Sant Pere de Castellar.”