Església de Sant Salvador de Puig-alder – Les Planes d’Hostoles / Garrotxa

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Les Planes d’Hostoles, població i municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XII – Romànic - Documentada des de l’any 1184 – L'aparença actual correspon a les successives remodelacions efectuades al llarg de la baixa edat mitjana i l'edat moderna, en què es va ampliar la capella.

El 1984 ha estat objecte d'una acurada restauració” - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Accessible exteriorment fins el porxo i alguna estància annexa. La capella es manté tancada.

Vista del nostre objectiu, al fons de la fotografia

0 – El punt d’inici ha estat un lloc dins de Sant Feliu de Pallerols, al carrer que a Google Maps identifiquem com a Carrer del Puig alt - situat a 42 04 49 02 30 35 , on hi ha un indicador: Sant Salvador de Puig-alder, cap a on ens dirigim seguint la direcció indicada. Al cap de poca estona entrem a un camí de terra, transitable (a) .

1 – A 42 06 06.1 02 31 59 Trobem una desviació. Indicat: Sant Salvador. Deixem aparcat aquí mateix el cotxe i continuem a peu, per la dreta, en baixada (b) .

• Distància aproximada des de (a) a (b): 3,8 km. Aprox.

2 – A 42 05 55 02 32 08 . Després d’un senyal de direcció que prohibeix la continuació del pas als vehicles a motor,

trobem un petit indicador de fusta (A l’esquera del camí) clavat al tronc d’un arbre assenyalant la direcció per la dreta, per anar a Sant Salvador i al mas del Portet.

Compte: Imprescindible identificar bé aquest lloc. Aquí hi ha el començament d’un discret corriol, sense cap característica especial, que s’introdueix al bosc,

s’enfila amb decisió i que al cap d’uns 15 minuts de moderada pendent ens porta al lloc desitjat.

Localització: N 42 05 51.8 E 02 32 01.1 – Altitud aprox. : 704 m.

M A P A d’aquest recorregut

L'església està ubicada dalt d'un turó i edificada damunt d'una roca.

És d'una sola nau, amb absis semicircular orientat a sud-est i porta dovellada protegida per un ampli porxo a dues aigües sostingut per bigues de fusta.

En aquest porxo hi ha la cisterna. El campanar és d'espadanya d'un sol ull.

La nau té la coberta de voltes d'aresta enguixades i conserva el cor.

L'ermita es una continuació de la capella de l'antic castell de Puig-Alder.

Aquesta antiga capella està documentada el 1184 com "Sanctum Salvatorem de Pugadder". Tot el conjunt, església i castell, era d'origen romànic.

El 1984 ha estat objecte d'una acurada restauració, en el decurs de la qual es trobà una talla romànica de la verge, a la qual es va donar el nom de "Mare del Salvador". Actualment la imatge es troba al Museu d'art de Girona, i a l'interior de la capella n'hi ha una còpia.

Notícies històriques

Antigament en aquest mateix lloc s'alçava el castell de Puigalder, del qual en tingueren l'alta sobirania els comtes de Besalú.

Bernat Tallaferro, comte de Besalú, llegà el castell al seu testament, l'any 1025, al seu fill i successor Guillem. Als documents antics és anomenat Adcder, Podio-alder i Puigalder.

El Castell estarà unit a la casa Hostoles fins a Miró III, que el donà en testament (1212) a la seva filla Dulcia. Aquesta, per enllaços familiars, el llegarà a Berenguer (1141) i a Pere (1142).

Després el castell passà a mans de la família Palafolls (Ramon, 1259-1260; Pere, 1266-1277).

L'any 1281, Ermessendis de Cartellà, senyora del castell d'Hostoles, el porta en dot, juntament amb el d'Hostoles i el de Rocacorba, pel seu casament amb Bernat Hug de Serrallonga, Baró de Cabrenç.

El castell va passar a la corona fins que el rei Joan II el cedí a Francesc de Verntallat. Mort aquest, els castells d'Hostoles i de Puigalder retornaren a la corona. “

Altres: No ha estat gens senzill localitzar aquesta edificació. Aixó ha estat possible gràcies a la troballa casual (?) de dos joves “angelets” ,  en dos llocs oportuns, que ens han donat les instruccions precises per poder arribar-hi.