Església de Sant Ponç d’Aulina – La Vall de Bianya / Garrotxa

Situació: En terrenys de la Vall de Bianya, un municipi de la comarca de la Garrotxa (Girona).

Accés – Visitada: 27/04/2018.

0 – El punt d’inici d’avui ha estat un lloc - 42 14 06.7 02 21 28.4 -  entre els PK nº 99 i 100 de la carretera N-260, circulant en sentit Sant Salvador de Bianya / Sant Joan de les Abadesses, (A la vora d’una de les entrades al túnel de Collabós ) - on prenem una  curta sortida a la dreta d’aquesta via i aparquem el cotxe. Uns metres abans hi ha un indicador: Sant Ponç d’Aulina.

Caminem uns metres més endavant i de seguida trobem un segon cartell, de senderisme, indicant-nos el començament del camí (És un dir ...), que comença al davant de la boca d’entrada d’un túnel (El túnel no intervè per res en aquest recorregut, sols el citem com a referència ...) i que al cap d’uns tres-cents metres ens duu al nostre destí.

Els primers metres, un tram curtet d’aquest camí, poden oferir certa dificultat a persones poc acostumades a anar per la muntanya, i/o  també a gent gran i/o criatures.

Es pot dir que cal grimpar una miqueta, salvant una alçada d’un parell o tres metres. Superat aquest obstacle, ens trobarem caminant per un discret però a la vegada evident camí. Cal seguir les ratlles blanques i grogues que hi ha pintades als troncs d’alguns arbres. Més endavant resseguirem, deixant-la a l'esquerra, una senzilla tanca de filferro (electrificada (?)) , pel bestiar).

1 - Finalment, en un punt situat a 42 14 13 02 21 25 trobem a l’esquerra un cartell indicador: Mas El Serrat. Aquí el camí gira a la dreta i s’enfila una mica, encarant un turonet on ja apareix l’església, visible uns quants metres abans, entre l’arbreda.

Oferim tot seguit un petit mapa detallant una mica les primeres operacions i el lloc on hem aparcat.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Abril 2018):

“Descripció:

L'esglesiona de Sant Ponç està ubicada sobre un petit turó dels estreps sud-occidentals de la serralada del Capsacosta, a la capçalera de la vall de Sant Ponç, on neix la riera del mateix nom.

És una construcció romànica molt modificada, de planta rectangular amb afegits laterals. La porta d'accés al temple, a ponent, és senzilla i presenta un arc, timpà llis i una llinda amb una creu encerclada.

El campanar, de torre rectangular amb teulat a quatre vessants, s'aixeca al costat Nord-est, parcialment adossat al cos de l'església per la part inferior. S'hi accedeix per mitjà d'una escala de pedra recolzada en el mur nord del temple.

Notícies històriques

L'any 1342 apareix esmentada amb el nom de "Sancti Poncii de Olina" en una venda dels drets parroquials feta pel rei a Ramon de Bianya, abat de Sant Joan de les Abadesses. Els anys 1362 i 1372, el topònim consta ja com "Aulina".

El temple es va modificar molt entre 1758 i 1760 quan, davant l'amenaça de ruïna i la intenció de celebrar-hi culte per part del bisbe de Girona Dr. Manuel Antonio de Palmero, s'enderrocaren i reconstruïren el campanar i part dels murs. En aquell moment estava presidit per un altar barroc en el centre del qual hi havia una imatge vestida del sant titular.”

Remarca:

Ni amb una màquina de retratar amb un objectiu de 28 mm. ens ha estat fàcil prendre una foto "sencera" de la façana d’aquesta edificació. No ens “hi cap” donat que l'església està envoltada per una paret / barana de pedra,  que la protegeix d’un petit caient que l’envolta, sense arribar a la categoria de fossat i que dificulta fer-hi fotos amb "condicions".