Església de Sant Pol – La Bisbal d’Empordà / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: a Sant Pol de la Bisbal d'Empordà, entitat de població de La Bisbal d'Empordà, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època:  Segle XI – RomànicDurant els segles XVIII-XIX l'església fou objecte d'importants reformes, que van alterar la seva estructura original.” - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: - No hi consta - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliura ment. Hem aparcat al davant.

Altres noms: Església de Sant Jaume - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/10/2016: Circulant per la carretera Gi-660 - La Bisbal d'Empordà / Calonge - i circulant en aquest sentit, en un lloc d'aquesta via, situat a 41 56.00.0 03 01 45.8, entre els PK 3 / 4 (més aviat a la vora del nº 3), prenem una sortida, a mà esquerra, per on continuarem. Al cap d'un recorregut d'uns 900 metres, aproximadament, arribarem al nostre destí.

M A P A de l'itinerari

“ Descripció

Situada al nucli de Sant Pol de la Bisbal, en el seu origen era un edifici de tres naus capçades per tres absis semicirculars.

Al segle XVIII va ser reformada i va desaparèixer la nau sud, mentre que a la nau lateral de tramuntana va quedar segmentada en construir-hi unes capelles que n'ocupen l'espai i s'obren a la nau central pels arcs former.

Darrere les capelles, resta un espai lliure de la nau que permet veure la volta de canó i l'absis semicircular. La nau central és coberta amb volta de canó lleugerament apuntada refeta l'any 1948.

La façana de ponent és d'estil barroc amb esgrafiats, però conserva l'element més remarcable de l'edifici, la portalada romànica d'arc de mig punt sobre impostes que, al seu torn, formen el cimaci dels dos capitells laterals sostinguts per columnes dels qual arrenca un altre arc rebaixat situat a un nivell inferior de l'anterior.

Les columnes són més curtes que la porta i els capitells presenten decoració escultòrica de finals del segle XI o principi del XII. És possible que hi hagués hagut una galilea, segons indiquen les restes presents a la façana.

Notícies històriques

El temple de Sant Pol de la Bisbal, actualment dedicat a Sant Jaume, és un edifici romànic probablement bastit durant la segona meitat del segle XI i documentat des del 1279.

• Església de Sant Pol de la Bisbal d’’Empordà - (Wikipedia)