Església de Sant Pere del castell – Gelida / Alt Penedès

Situació: A Gelida, vila i municipi de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle X – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Situada en el primer dels tres recintes que ocupa el Castell de Gelida. Donada la seva longevitat, exteriorment presenta un relatiu bon aspecte.

Les fotografies de l'interior, que apareixen a Patrimoni.Gencat, ofereixen una bona imatge. No és accessible lliurament. Visitable.

Altres noms: Antic sostre de la capella de Sant Roc - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 13/07/2013:

Quasi a les afores de Gelida (SE) , circulant per la carretera C-243b (Gelida Sant Sadurní d'Anoia), a tocar del PK nº 9, hi ha una sortida d'aquesta via (N 41 26 11.77 E 01 01 52 02.31) que accedeix al carrer anomenat camí del castell, per on continuarem.

De seguida arribarem a una zona lliure d’aparcament, on al davant hi ha les escales d’accés al castell.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

Es tenen notícies documentades de l'església de Sant Pere del Castell des de l'any 998.

Al segle XII s'amplia i reforma l'edifici seguint l'estil romànic i és en el s. XVII quan es produeix el major nombre de transformacions de l'església, ja que es reformà la capçalera, s'afegí la capella lateral del costat nord, es va refer la teulada i es construí la sagristia de l'església.

La construcció del campanar s'acaba el 1796, utilitzant pedra del castell.

L'església de Sant Pere del Castell va ser parròquia fins el 1871 i al seu entorn hi havia el cementiri de la població.

Sarcòfag de Berenguer Bertrand i el seu fill Nicolau (senyors de la Baronia de Gelida), d'estil gòtic situat a una paret lateral de la capçalera.

Està compost per una caixa paral·lelípida , suportada a mitja paret per ménsules esculpides amb forma de lleó.

Les cares laterals i frontal contenen un seguit de quadrilòbuls amb un escut a dins.

A la cara frontal, entre els dos escuts, hi ha gravada la següent inscripció: "Asi jauen los molt onrats an B.G.N. é an Choalu Bertrand fill seu, les animas dels quals sian an Gloria".

El sepulcre fou profanat el 1936 i desaparegut, mes tard es localitzà al Museu Marès i fou retornat.

La coberta piramidal no correspon al sarcòfag, sinó que fou trobada en unes excavacions.

Capella de Sant Roc: La capella, situada al lateral sud, és coberta amb un sostre decorat amb una quadrícula de motllures de guix, formant calaixets, a l'interior de les quals hi ha quadrats i cercles, amb flors a dins (rosasses).

Les motllures acaben en petites mènsules.

Restes de pintures murals: Les restes de pintura són posteriors a la construcció del cor el 1680.

Són pintures murals policromes que representen la imatge de Santa Llúcia amb orla i segurament amb túnica, disposada sota una arcada.

La possible data de la consagració és el 945.

Les reformes posteriors datades amb seguretat són del 1595 (construcció de les capelles laterals), 1609 (construcció del portal i escalinata de cara NO), (construcció una capella a la cara NE), 1680 (construcció del cor), 1685 (construcció de la sagristia), 1698 (aixecament del nivell de la cornisa mig metre), 1780-1796 (construcció del campanar).”

• Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Gelida, el següent text (Juliol 2013):

“ Les edificacions que formen el Castell de Gelida són el resultat d'una multiplicitat d'obres realitzades al llarg de gairebé un miler d'anys.

El Castell de Gelida s’estén sobre un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel.

Documentat des de l’any 945, el castell forma part de la línia de fortificació que controlava el Penedès, un territori fronterer on entraven en contacte els comtats catalans i Al-Àndalus.

Del segle X daten la torre inferior, una torre de planta poligonal irregular situada a la part superior i l’església de Sant Pere, esmentada per primer cop l’any 998.

L’església fou la parròquia del terme del Castell de Gelida i, des dels seus orígens, el seu entorn acollirà el cementiri.

La recerca arqueològica ha posat al descobert nombroses tombes antropomorfes dels segles X i XI.

A l’any 1108 al Castell de Gelida va ser aturada la incursió almoràvit que va arrasar tot el Penedès i destruí el castell d’Olèrdola.

El Castell inicià una de les èpoques més pròsperes sota la propietat de banquer barceloní Berenguer Bertran, el qual l’adquirí el 1367 i el transformà en un palau residencial d’estil gòtic.

Fou enterrat en un bell sarcòfag gòtic que encara es conserva a l’església.

El 1465 hi feu estada durant tres setmanes el rei Pere IV, Conestable de Portugal.

Al llarg del segle XVI el castell perdrà progressivament la seva funció militar i administrativa, que es desplaçarà cap a l’edifici conegut com la Casa del Senyor, situada al poble de Gelida.

El castell, que s’abandonà definitivament el segle XVIII, és de propietat municipal des de l’any 1968 i l’Associació d’Amics del Castell vetlla per la seva protecció.

El castell disposa d’un Centre d’interpretació on s’ofereixen diversos serveis culturals: visites guiades al castell, activitats educatives, Ruta Modernista de Gelida i informació turística del municipi: el recinte del castell és obert permanentment.“

•  Centre d'interpretació: Telèfon: 93.779.01.46