Església de Sant Pau del Colomer – Alpens / Lluçanès

Situació: En terrenys d'Alpens, municipi de la comarca del Lluçanès (Barcelona).

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte - Generalitat de Catalunya.*

Estat: El dia de la visita, l'accés era lliure i presentava un bon estat, (llevat els mobles, malauradament ...) cosa que ens va sorprendre molt agradablement.

Altres noms: Església de Sant Pau de Terrades - (Generalitat de Catalunya). *

Accés – Visitada el 22/02/2019:

0 Punt d’inici: Un lloc de la carretera BP-4654, a tocar del PK nº 12, situat a 42 06 20.5 02 07 25.9 des d'on continuem per un camí de terra transitable, que recorrerem durant uns sis-cents metres. Indicat. Sant Pau del colomer – segle XII.

“ Descripció

Sant Pau de Colomer o de Terrades és una petita església molt transformada situada davant el mas Colomer, a uns 50 metres.

La capella està precedida per una doble escalinata força monumental.

És d'una sola nau i absis semicircular.

L'edifici original fou modificat amb alguns elements; es conserven íntegres la nau i l'absis romànic del segle XII.

L'absis és llis i només mostra una obertura de doble esqueixada parcialment tapada l'interior.

Al mur de migdia s'hi feu la portalada rectangular precedida d'un porxo sostingut per tres columnes de fust octogonal; al costat hi ha la sagristia afegida al segle XIX.

També fou modificat el petit campanar quadrangular, i l'òcul de la façana de ponent.

La nau fou reformada després de 1939, i tot el seu interior fou recobert amb un aplacat de lloses de pedra agafades amb morter de ciment.

Notícies històriques

El lloc de Terrades apareix documentat el 1074, quan el noble Folc féu donació a Santa Maria de Ripoll d'un mas situat a Terrades, que pertanyia a la parròquia de santa Maria d'Alpens.

A partir de 1600 el lloc de Terrades fou substituït pel de Colomer, corresponent al d'un mas proper.

L'església es coneguda des del 1190, per unes deixes testamentàries (apareix altra vegada el 1322 i 1437).

Successives transformacions (1737,1887,1947) canviaren l'aspecte originari d'aquesta església, si bé s'ha conservat i assegurat la solidesa del seu edifici.

L'any 1947 Pau Macià i Pons decorà amb pintures l'absis.”

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.