Santuari de Santa Margarida de Vinyoles – Les Lloses / Ripollès

Situació: En terrenys de Les Lloses, terme municipal de la comarca del Ripollès (Girona).

Època: Segle XI – Barroc - Patrimoni.Gencat - (Generalitat de Catalunya.*)

Protecció: No hi consta –  Patrimoni.Gencat -  (Generalitat de Catalunya.*)

Estat: Molt reformada a partir de l'any 1854. Hom diu que l’església de Santa Margarida de Vinyoles (Documentada des del segle XI),  podria ser l'antiga capella del castell de la Guàrdia. No és accessible lliurament.

Altres noms: Ermita de Santa Margarida de Vinyoles – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 29/10/2009:

Procedents de Ripoll i circulant per la carretera C-26 en sentit Berga, entre els PK 182 i 181, hi ha un trencall a l'esquerra (N 42 09 03.78 E 02 07 02.17), indicat per accedir a Santa Margarida de Vinyoles, cap a on ens dirigirem.

Llavors circularem primer pel bell mig dels patis d’unes masies, fins que enfilarem una pista de muntanya, una carretereta sense asfaltar, que seguirem (*) fins que al cap d’un recorregut aproximat d'uns 3,5 km., arribarem a una petita planura, sense cap indicació, on aparcarem el cotxe (42 08 23.92 02 07 28.75).

A la dreta i de manera intuïtiva pensem que trobarem l’església. I efectivament a cinquanta metres torna a haver-hi un altre pla, on hi ha l'edificació que busquem.

(*) Durant l'ascensió sols hem vist un cartell de color verd, de senderisme,confirmant la direcció, però en qualsevol cas, no hem tingut cap problema per localitzar l'edificació.

Altres:

• Si ja normalment recordem que cal tenir en compte les circumstàncies climatològiques per circular per pistes de muntanya, en aquest cas concret, i degut al mal estat del camí, recomanem amb més èmfasi si cal, tenir en compte aquesta qüestió.
  • Hem visitat aquest lloc amb un vehicle de turisme, però no podem pas recomanar a ningú fer-ho. Tot i que anàvem lleugers d'equipatge – sols dues persones – i a poc a poc, han sovintejat les vegades que hem rascat els baixos del vehicle. Així doncs, millor en un 4 x 4.

Localització: N 42 08 21 E 02 07 23 – Altitud: 1.195 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - (Enllaç trencat) - ens complau extreure la següent informació (Març 2013):

“ Descripció

Edifici de planta rectangular, molt modificat, d'una nau sobrealçada i coberta amb volta de canó, amb l'interior en disposició abarrocada i amb motllures de guix, i un campanar de torre posterior.

Té afegit a una banda la sagristia i l'altra l'antiga casa d'ermitans.

De l'edificació que el precedí, d'època romànica tardana, en resta el cos que s'allarga per darrera al santuari actual, amb un portal de dovelles mitjanes i una finestreta d'arc de mig punt.

La casa d'ermitans resta abandonada i l'església es troba en estat ruïnós.

Notícies històriques

El santuari de Santa Margarita de Vinyoles, situat més amunt del castell i documentat des del s. XIII, correspon a l'antiga capella del castell.

L'edifici actual fou bastit el 1854 amb motiu d'un vot popular fet durant la pesta còlera.”

Ripollès : Veure en un mapa més gran.