Església de Sant Pau de Pinós – Santa Maria de Merlès / Berguedà

Església de Sant Pau de Pinós – Santa Maria de Merlès

I T I N E R A R I

Situació: A Sant Pau de Pinós, petita entitat de població de Santa Maria de Merlès, poble i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant.

Accés - Visitada el 15/11/2014:

En un lloc de la carretera BV-4401 (Navàs – Prats de Lluçanès), entre els PK 14 / 13, (41 58 11.7 01 57 28.9), hi ha una sortida, indicada per accedir a l’església, molt propera i ben visible.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

L'edifici conserva encara alguns elements de la seva primera construcció romànica.

Ha estat molt transformat i desfigurat, sobretot durant el segle XVII (la porta d'entrada, el campanar de planta quadrada, etc.).

L'estructura de l'església està totalment ofegada per les veïnes construccions modernes.

Entre els elements que conserva de la seva estructura romànica cal remarcar l'absis semicircular amb una finestra adovellada, llisa i molt rudimentària.

L'aparell de l'absis i dels fragments de nau conservats és de carreus grossos, ben treballats i col·locats ordenadament a contrapunt en filades força regulars.

Notícies històriques

Aquesta església es trobava dins l'antic terme del castell de Merlès, a la part corresponent al comtat d'Osona-Manresa i bisbat de Vic. Apareix esmentada l'any 959.

En un primer moment adquirí funcions parroquials però poc després passà a ser sufragània de Sant Martí de Merlès.

Arran d'una reestructuració parroquial, l'any 1878 l'església fou erigida en parròquia independent a la qual fou adscrita Santa Maria de Pinós i la de Sant Amanç de Pedrós.”