Església de Sant Amanç de Pedrós – Santa Maria de Merlès / Berguedà

Església de Sant Amanç de Pedrós – Santa Maria de Merlès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat). Documentada des del segle X, “L'actual església és una reconstrucció del segle XII, bastida sobre la primera església, del segle X” (Pat.mapa).

Estat: Exteriorment encara manté dretes les parets. El campanar d’espadanya, està fet malbé. Presenta unes escletxes de consideració a la façana, que no auguren res de bo.

Interiorment està completament desmantellada. El dia de la nostra visita es podia accedir lliurament a dins, doncs la porta estava oberta.

Accés - Visitada el 15/11/2014:

Circulant en sentit sud, per la carretera BV-4401 (Prats de Lluçanès - Navàs), en un lloc situat a tocar del PK nº 11,  prenem una sortida (41 57 21.4 01 57 26.8) a l’esquerra, molt pronunciada, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra,  per on continuarem, seguint intuïtivament el camí principal.

Sols trobarem un lloc, situat a 41 57 15.2 01 57 38.2, on hi ha una desviació on podríem dubtar. Hem de continuar per l’esquerra (Per la dreta hi ha un indicador: granja S.A.R.).

Aquest recorregut es pot fer amb un vehicle de turisme, circulant amb precaució. Ara bé, quan trobem una edificació a mà dreta (És el Mas Pedrós - Segle XVIII), el camí ja presenta més mal aspecte. Caldria valorar aparcar aquí mateix el cotxe i continuar a peu el curt camí restant, a menys que es disposi d’un 4x4, que ens permetria arribar i aparcar al davant mateix de l’església.

La distància total des de la sortida de la carretera asfaltada, fins a tocar de l’església, és d’uns 2,2 km.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2014):

“ Descripció

Església situada a prop del mas Pedrós. L'actual església és una reconstrucció del segle XII, bastida sobre la primera església, del segle X.

És una construcció d'una sola nau, coberta amb volta de canó seguit i un absis semicircular a llevant de dimensions considerables. L'absis està cobert amb un quart d'esfera.

Els murs interiors de l'església descansen sobre arcs formers de mig punt.

L'església no té cap tipus d'ornamentació, només una finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt adovellat i rebaixat, que s'obre al mur de migjorn, a prop de la porta, també adovellada d'arc de mig punt, molt simple.

A ponent s'obre un rosetó i, per sobre, un campanar d'espadanya de dues obertures que actualment està força desfigurat.

L'església de Sant Amanç de Pedrós està documentada des del segle X, concretament des de l'any 982.

En un principi es constituí com a parròquia però les seves funcions les perdé després de l'any 1154. En un primer moment, segurament passà a ser sufragània de Sant Miquel de Terradelles, però l'any 1686, aquestes dues esglésies apareixen com a sufragànies de Santa Maria de Gaià. Finalment, l'any 1878, Sant Amanç es vinculà a la nova parròquia de Sant Pau de Pinós.

El lloc de Pedrós, derivat de "Pedrosio" o lloc de pietat, formava part del terme del castell d'Oristà al segle X. Al segle XVI es separà d'aquell terme i passà a formar una quadra o terme autònom.”