La Guaita de Pregones – Santa Maria de Merlès / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Maria de Merlès, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: El mas, està documentat des del segle XII – L'edificació actual és del segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bon estat. De propietat privada. No és accessible lliurament. Restaurada l'any 1979 pel seu propietari - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 06/11/2015:

El punt d'inici d'avui és un lloc situat a 41 58 11.9 01 57 28.4, entre Gaià i Prats de Lluçanès, a tocar del PK nº 13 de la carretera BV-4401 (Navàs – Gaià – Prats de Lluçanès), on hi ha una cruïlla i una de les sortides està indicada per anar a Sant Pau de Pinós, cap a on ens dirigirem ara.

Ben pocs metres més endavant (41 58 12.6 01 57 25.6), i circulant en el sentit anteriorment indicat,  prendrem una desviació a mà esquerra, indicada i entrarem a un camí de terra, de graveta, perfectament transitable.

Finalment, a  41 58 06.0 01 56 43.6 tornem a trobar la darrera desviació. Continuem per la dreta i arribem a destí.

El recorregut per camins de terra ha estat d'uns 1500 metres aproximadament.

Com hem dit anteriorment, aquesta edificació és dins d’una propietat privada. Malauradament, quan hi hem arribat, no hi hem trobat a ningú.

Per tant, sols hem fet tres fotos, des del camí d’accés, sense penetrar a l'interior de la finca, tal com fem quan no es pot demanar autorització als propietaris.

A més, i sense obviar, de que dins del pati que hi ha a l'entrada de l'edificació, hi senyoregen uns quants gossos deixats anar lliurament, que no presagien pas una cordial benvinguda.

A la pàgina web Indrets d’escrit al Berguedà es pot veure una foto d’aquesta bonica edificació.

M A P A d’aquest itinerari

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2015):

“ Descripció

Masia amb una torre de planta quadrada que possiblement correspon a la part més antiga de l'edifici, coberta a quatre vessants.

Adossada a la torre fou bastida la masia de planta baixa i dos pisos amb teulada a dues vessants i el carener perpendicular a la façana.

A la façana principal s'obre un porxo d'arcs de mig punt a la planta baixa i galeries als altres dos pisos.

A l'entrada de la masia s'hi llegeix:

"Guaita de Pregones Feudal

en el pregon del Bosc s'alça

segles del Vell Esperit Pairal

fet d'Amor i d'Esperança"

amb les següents dates: 1187 (primeres notícies documentals sobre la masia) i 1776 -1779 (construcció de l'edifici actual).

L'any 1979 la masia fou restaurada per el seu propietari.”

• A efectes de classificació, a les nostres pàgines, l'assignarem al grup de Cases fortes.