Església de Sant Miquel del Soler de Dalt – Odèn / Solsonès

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Odèn, entitat de població i municipi del mateix nom, a la comarca del Solsonès (Lleida).

Època:Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 26/05/2017:

El punt d’inici d’avui ha estat un lloc (0)42 07 10.7 01 28 41.0 de la carretera L-401, situat a la vora de la fita del PK nº 33, on deixem l'asfalt i prenem una sortida,  sense cap indicació, per on accedim a un camí de terra, transitable, ample, per on continuarem.

A estones, el camí desapareix de la pantalla del nostre TomTom, però no hi ha cap problema per localitzar l’església.

Al cap d’un recorregut aproximat d'uns 1.200 metres arribem al nostre destí.

Hem aparcat al voral del camí d’accés, al davant de la capelleta.

(1) - Localització: N 42 07 09.8 E 01 28 17.9 – Altitud: 1.097 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Maig 2017):

“ Descripció

Sant Miquel del Soler de Dalt s'alça sobre un turó proper als masos del Soler de Dalt i el Soler de Baix.

Conserva l'estructura d'una nau de planta rectangular coberta amb volta apuntada i coronada per un absis semicircular, el qual s'obre a la nau per un arc preabsidal sostingut per dues columnes amb capitell.

La construcció, que palesa les tècniques pròpies del segle XII, té un parament de grans carreus ben tallats i disposats en filades regulars.

La banda de migdia de l'absis descansa sobre un podi de pedra natural. La cornisa és conformada per un seguit de pedres trapezoïdals, bisellades i decorades.

Al mur de migjorn s'obre la porta de dos arcs en degradació. A l'interior és coronada per un arc rebaixat, mentre que a l'exterior ho és amb un arc de mig punt, amb dovelles de mides diferents.

Una de les dovelles contraclau és decorada amb una figura humana en relleu, de cap rodó, que té les mans recolzades a la cintura i els braços molt arrodonits. Va vestida amb una túnica llarga fins al turmell, cenyida a la cintura i amb la faldilla acampanada.

L'aresta de la porta és resseguida per una motllura decorada, a l'intradós de l'arc, amb boles petites, algunes de molt malmeses o desaparegudes.

L'absis té una finestra central de doble esqueixada esglaonada, d'arc de mig punt motllurat sobre una pedra monolítica.

A l'interior la finestra té la mateixa estructura que a l'exterior.

El frontis té una finestra cruciforme molt irregular, construïda per l'absència de dos carreus.