Església de Sant Miquel de Valldàries – Vilanova de l’Aguda / Noguera

F O T O S

A l'esquerra de la fotografia, l'església de Sant Miquel de Valldàries – Vilanova de l’Aguda - Al centre de la foto, les restes del castell de l'Aguda.

A l'esquerra de la fotografia, l'església de Sant Miquel de Valldàries – Vilanova de l'Aguda - Al turó del centre de la foto, les restes del castell de l'Aguda.

Església de Sant Miquel de Valldàries – Vilanova de l’Aguda.

Situació: En terrenys de Vilanova de l'Aguda, vila i municipi de la comarca de La Noguera (Lleida).

Època: Segle XI  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant mateix.

Altres noms: Sant Miquel del castell de l'Aguda (Patrimoni.Gencat).

Per arribar-hi i altres informacions, cal visitar la nostra pàgina del Castell de l’Aguda.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

“ Descripció

Sant Miquel de Valldàries era l'església del castell de l'Aguda, documentat ja des del 1040, quan era d'Arnau Mir de Tost: uns vint anys després passà a dependre de Santa Maria d'Urgell.

L'església és un edifici d'una nau amb absis semicircular i amb coberta a dues vessants. La volta és coberta amb una volta de canó amb llunetes, que substitueix el sostre original.

L'aparell és de carreus disposats regularment. Ha estat molt reformada. Els elements millor conservats són les façanes de ponent i migdia, i la de la conca absidal. La façana de ponent presenta una gran finestra, parcialment paredada i convertida en circular. A la façana sud, on es fa molt patent el sobrealçament de la nau, es conserven tres finestres de doble esqueixada ( la central més esvelta que les altres).

L'accés, lateral i proper als peus de l'església, és una obertura amb llinda corbada que probablement substitueix la porta romànica.

A l'absis hi ha una finestra de doble esqueixada, i en el punt d'unió entre nau i absis hi ha un campanar d'espadanya de dos ulls. Les façanes originals són nues de decoració. L'absis és decorat amb motius llombards d'arcuacions sota el ràfec.

Notícies històriques

La primera referència a aquesta església data del 1047, en què Borrell de Tarabau i la seva esposa cediren a Santa Maria de la Seu el castell de l'Aguda. El 20 de juliol de 1051-52 tingué lloc la publicació sacramental del testament de Ranolf, que fou jurat sobre l'altar de Sant Miquel de l'Aguda. La parròquia de l'Aguda també és consignada més endavant i així consta en la relació de dècimes del 1279 i el 1391 del bisbat d'Urgell.”

Noguera : Veure en un mapa més gran.