Castell de l’Aguda – Vilanova de l’Aguda / Noguera

Situació: En terrenys de Vilanova de l'Aguda, vila i municipi de la comarca de La Noguera – Lleida.

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat). Al costat hi ha l'església de Sant Miquel de Valldàries.

Estat: Molt malmès. Lliurament accessible

Altres noms: Castell de Valldàries - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 25/8/2007:

A l'entrada de Vilanova, hem de seguir la direcció d'un cartell que ens indica “camp d'esports”. Al poc, i a l'esquerra un bon grapat de cartells, ens assenyalen el camí per anar a diferents masies, al camp d'esports i a l'ermita de Sant Miquel, cap a on ens dirigirem.

Ara ja sortim del poble, per una pista de terra en bones condicions. (Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació  per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte).

Deixem a la dreta el camp d'esports. Continuem circulant per la pista, i deixant enrere els trencalls que a esquerra i a dreta condueixen a les diferents masies. Al poc, a l'esquerra un darrer cartell ens assenyala per anar a l'ermita de Sant Miquel.

Quan hi arribem (41 56 14.08 01 16 07.82), aparquem còmodament el cotxe en una esplanada, i enfilant-nos a peu, cap al turó que tenim al davant, en cinc minuts – sense cap dificultat -  serem al cim, on hi ha les restes del castell. Bones vistes.

Des del poble el recorregut en cotxe ha estat d'uns 5 km. aproximadament.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2014):

" Descripció

El castell era constituït per una torre mestra de planta circular i per una nau. De la torre mestra només resta un munt d'enderrocs, pedres i fragments de mur. Els carreus que queden corresponen a l'aparell constructiu del segle XI. Al costat sud-oest hi ha una nau que ara fa uns 5,7 m de llarg, 2m d'ample i 2,5 d'alt.

Notícies històriques

La primera referència al castell es remunta al 1022, amb la celebració d'un judici relatiu a la propietat d'aquest castell. L'any 1047 el castell fou donat a la canònica de Santa Maria de la Seu. L'any 1071 el bisbe Guillem permutà als canonges de Santa Maria de la Seu l'església de sant Genís d'Er, la tercera part de la de Sant Genís de Montellà i la degania de Cerdanya per la senyoria del Castell de l'Aguda. Torna a aparèixer documentat al llarg del segle XII."

• De la pàgina web de l’Ajuntament de Vilanova, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“ Història

El terme és format per dos agrupaments històrics, el castell de l'Aguda i el castell de Ribelles.

El castell de l' Agulla és ja documentat el 1022 passant a mans del Bisbat d'Urgell que a partir de mitjan segle XI es convertirà en el propietari tant del castell com de les esglésies del seu terme, fins a finals del segle XII.

L'antiga Baronia de Ribelles està documentada des de mitjans del segle XI i els seus propietaris, vassalls dels comtes de Cerdanya van tenir un paper molt rellevant en la conquesta i colonització del Comtat d'Urgell.”

• Durant el recorregut, en cap moment hem vist cap indicació referida al castell.

• Hi ha un cementiri – actual - al costat mateix d'aquesta darrera edificació.