Església de Sant Miquel de Maifré – Osor / Selva

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys d'Osor, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Protecció: Altres (?) - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada: 10/03/2017.

L'itinerari d'avui comença al mateix lloc que el que porta a l'Església de Sant Agustí de Lloret Salvatge, i que tot seguit detallem:

(0) - El punt d’inici de la sortida d'avui, ha estat un lloc de la carretera C-63 (Amer – la Cellera de Ter) molt a la vora de la fita del PK nº 44 d'aquesta carretera, situat a 41 59 11.3 02 36 13.9 on hem pres per continuar, una sortida a la dreta, indicada: Pantà de Susqueda – 10 Km. (No hi arribarem).

(1) - Encara no, uns cent metres més endavant, tornem a sortir per una desviació, també a mà dreta  41 59 10.3 02 36 10.4 que ens aboca a una carretera, encara asfaltada, per on continuem. Hi ha un cartell on es llegeix més malament que bé i que diu: Endesa – Vial de propietat privada.

Durant la propera part del camí ens acompanyarà per l'esquerra el riu Ter, oferint-nos boniques raconades.

(2) – En un punt situat a  41 59 01.9 02 34 57.6 trobem una sortida a mà dreta, sense cap indicació. Accedeix a un camí de terra. Si seguíssim per aquí, aniríem a parar a l'Ermita de Sant Agustí de Lloret Salvatge – visita opcional. Continuem.

(3) - Circularem una bona estona per aquesta solitària carretera. En un moment donat sobrepassarem, deixant-la a la nostra esquerra, una sortida - (41 59 03.2 02 32 28.5) indicada, que després de travessar un pont, enfilaria en direcció al Santuari de la Mare de Déu del Coll - (Osor). Per la dreta indicat: Sant Miquel de Maifré.

Com sigui que ara per ara, no és el nostre desig visitar aquest Santuari, continuem endavant, fins a trobar el nostre objectiu, ja molt proper.

Objectiu que hem localitzat de seguida. A la dreta del camí, dins d'una extensa propietat particular. Desconeixíem aquesta circumstància. Hi ha un cartell: Fundació privada Font Picant.

Prenem quatre fotografies des dels voltants, amb teleobjectiu i girem cua.

La introducció a Google Maps de les coordenades anteriors, produeix l'efecte d'emetre el següent M A P A del recorregut:

La darrera part de l'itinerari no es pot representar automàticament en aquest mapa, doncs no accedim a l'interior de la propietat.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2017):

“ Descripció

L'antiga església parroquial de Sant Miquel de Maifré es troba sota mateix de la presa del pantà de Susqueda, a l'extrem de tramuntana del terme municipal d'Osor.

La capella es troba dins un curiós apèndix del municipi d'Osor que travessa el Ter, més avall de la presa de Susqueda, i s'enfila al vessant esquerre o de migdia de la vall del Ter.

Es tracta d'una petita església de planta romboïdal d'una sola nau, capçada a llevant per un absis semicircular. A l'absis, llis tant a l'interior com a l'exterior, hi ha una finestra de doble esqueixada centrada.

La façana de ponent està coronada per un campanar d'espadanya amb dos ulls sense campanes, amb arcs de tipus de ferradura.

El portal d'accés, ubicat a la façana de ponent, és rectangular i està equipat amb llinda monolítica i muntants de pedra ben treballats i escairats. Ambdós elements són de pedra sorrenca.

En la llinda es pot llegir una inscripció molt interessant que diu així:

"1 6 + 1 6

S A N T M I C V E L P R E V A V P E R N O S"

A sobre de l’inscripció hi ha una petita cartel·la de ciment amb tres números al seu interior "9 46" que fa al·lusió a la restauració que va experimentar l'església en el 1946.

En temps relativament moderns s'ha practicat una sèrie d'obres de caràcter important en l'església: per una banda, s'ha tret la capa externa d'arrebossat de 2/3 parts de l'edifici - el que correspon al cos de l'església- , deixant a la vista tota la composició interna a base de la combinació de blocs de pedra lleugerament desbastats amb pedres fragmentades sense treballar i còdols de riu, tot lligat amb morter del calç.

Per la seva banda, el campanar resta encara amb el tractament original, és a dir arrebossat i pintat de blanc. Mentre que per l'altra paral·lelament també s'ha obert una nova porta en la façana lateral orientada a l'est.

Contemplant fotografies més antigues com ara la de la fitxa del Consell Comarcal núm. 863 realitzada per Joan Llinàs i Jordi Merino, s'observa que la porta que podem contemplar avui en dia en l'església és totalment inexistent.

Es tracta d'un portal d'arc de mig punt compost amb unes dovelles bastant matusseres i irregulars.

Pel que fa als acabats i espais interiors, la volta de l'absis és de quart d'esfera i la de la nau apuntada. L'interior és molt auster i senzill i està totalment arrebossat i emblanquinat.

L'església es troba dins del complex de la Fundació "Font Picant". Un complex format per una casa, que actua com a oficina i recepció i dos grans edificis, els quals durant la construcció de la Presa de Susqueda van servir com a habitatge per als enginyers i professionals.

En l'actualitat aquests dos grans edificis de planta rectangular estan sent objecte d'unes importants obres de restauració i remodelació.

El 1068 ja existia amb el nom de Sant Daniel de Sorerols.

El 1144, amb el nom de Sant Daniel de Manfredi, ja la trobem inclosa dins el Consell de Prohoms de la Vall d'Osor, malgrat que fou sufragània de la parròquia de Sant Vicenç de Susqueda fins el segle XVII.

Al segle XIV es produí el canvi de titular, de Sant Daniel a Sant Miquel.

L'actual edifici de planta romànica fou molt transformat i en bona part refet els anys 1616, quan s'hi va fer una nova volta i un portal, i el 1788 quan es va haver de reconstruir a causa d'una esllavissada de terra. En el 1946 la varen tornar a restaurar i el 1963 s'hi traslladà un altar de l'església de Susqueda.

Actualment s'hi celebren actes litúrgics per als habitants de la Vall de Susqueda ja que és l'única església que resta d'aquella jurisdicció parroquial.

En l'actualitat s'hi estan duent obres que han consistit en el despreniment de la capa d'arrebossat, deixant a la vista tota la composició interna a base de blocs de pedra irregulars sense desbastar i treballar.

Tanmateix aquestes obres no s'han culminat, ja que resta per procedir i actuar en el campanar d'espadanya de dos ulls. Paral·lelament també s'ha obert una nova porta en la façana lateral orientada a l'est. “