Església de Sant Martí Vell – Santa Pau / Garrotxa

Vistes des del camí d'accés a l'Església de Sant Martí Vell

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Santa Pau, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Garrotxa (Girona).

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Aparcament.

Altres noms: Sant Martí de Santa Pau - Generalitat de Catalunya. *

Accés – Visitada: 11/05/2018.

0 – El punt d’inici d’avui ha estat un lloc – 42 08 47.5 02 34 11.0 - dins de la població de Santa Pau, situat entre els PK 9 / 10 de la carretera GI – 524, que en aquest punt és una via urbana. Aquí prenem una sortida d’aquesta carretera, des del davant d’una oficina de la Caixa, enfilant pel carrer Sant Martí.

1 – A 42 09 12.4 02 34 11.5 desviació. Girem a mà dreta. Indicat: Sant Martí Vell.

2 – A 42 09 10.9 02 34 32. Indicació de prohibició de circular amb cotxe - excepte veïns - Indicat: Continuació a 10 minuts a peu. Aparquem al voral i continuem, durant cinc minuts per terreny asfaltat i després per un camí de terra, seguint marques de color groc  i ben aviat ja veurem l’església, envoltada per arbres.

La introducció de les dades anteriors (Del punt 0 al punt 3) en un mapa de Google Maps,  genera, l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada: 1,7 km.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Maig 2018):

Descripció

Sant Martí Vell és una capella situada prop del nucli de Santa Pau, a 1 km de la carretera d'Olot a Banyoles, en una zona de bosc.

Església molt reformada al llarg dels segles.

Es de carreus molt ben escairats, una sola nau i un sol absis semicircular amb arc triomfal del que surt una línia d'impostes.

Posteriorment es va construir un cor, la sagristia i una pallissa que amaga part de la façana de ponent.

La volta és apuntada i actualment es troba enguixada i pintada.

L'altar també és de guix, de línies neoclàssiques.

La portalada de la façana de migdia és formada per quatre arcs en gradació, llinda i timpà llis.

L'antic campanar d'espadanya de la façana de ponent va ser reconvertit en torre.

Hi són venerats cinc Sants de fàbrica olotina: el Sagrat Cor, Sant Martí, Santa Apol·lònia, Santa Margarida i la Verge de la Salut.

Sota l'actual altar s'han realitzat recerques arqueològiques per tal de trobar la base d'un possible monument pagà.

Notícies històriques

Va ser edificada molt abans del segle X, i fou consagrada l'any 989,pel bisbe de Girona però hi ha llegendes i tradicions que situen els seus inicis en època visigòtica.

Els historiadors creuen que no fou realment la primera església, fet que es defensa la troballa d'un sòcol de tomba romana i un crani amb la punta d'una sageta incrustada.

Que Sant Martí hagués estat parròquia no s'ha pogut comprovar, ni consta al registre de parròquies del Capítol de Girona, on hi són relacionades des de l'any 1362. La suposició de que hagués estat parròquia és per l'existència d'un cementiri.”