Església de Sant Martí de Sentfores – Vic / Osona

sta-eulalia-de-riuprimer-080621_508

sta-eulalia-de-riuprimer-080621_514

sta-eulalia-de-riuprimer-080621_515

sta-eulalia-de-riuprimer-080621_512

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sentfores, entitat de població del municipi de Vic, ciutat i capital de la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic - (Pat.mapa).

Protecció: No consta.

Estat: Molt malmesa, completament arruïnada i envaïda per les males herbes.

Accés - Visitada el 21/06/2008:

Suposem que hi vàrem accedir a través d’una sortida de la carretera BV-4316 (Santa Eulàlia de Riuprimer i Sentfores), sense poder precisar ara més detalls.

Si hi ha alguna persona interessada en visitar-la, l’emplacem a estudiar amb deteniment el mapa de Google que hi ha en aquesta mateixa pàgina.

“ Descripció

Edifici religiós. Antiga església parroquial de Sant Martí de Sentfores. La planta és de nau única amb la capçalera orientada a llevant però amb l'absis mutilat. L'antic portal de migdia està tapiat, d'aquest mateix mur sobresurt la capella fonda. Als peus de l'església queden les escales de l'antic cor i és en aquesta part on la nau encara conserva la coberta de volta d'ogiva. També en queda algun fragment a la part del presbiteri.

A la part de tramuntana hi ha un campanar de torre adossat a la capella i cobert a quatre vessants. A la volta i als murs laterals hi resten fragments d'estuc que decoraven l'interior de l'església. Els sarcòfags, situats al sòl de la nau, estan descoberts i la vegetació cobreix el temple, que es troba en un llastimós estat d'abandó d'ençà que es varen treure algunes teules de la teulada i el sostre es va ensorrar .

Notícies històriques

Església consagrada al 18-12-1151 pel bisbe Pere Redorta. La parròquia es troba citada ja al 900 tot i que els seus orígens poden ser anteriors, als albors de la nostra reconquesta i motivats per la repoblació del país.

Parròquia i Castell apareixen sincrònicament. Tenia com a sufragànies Sant Pere de Salliforas i Santa Cecília, que es troba al costat del mas Fontarnau, es coneix per Santa Margarida i ha estat molt restaurada.

Aquesta església va perdre les seves funcions en erigir-se la moderna església de la Guixa, que es beneí l'any 1878. D'aleshores ençà s'ha anat deteriorant.”