Església de Sant Martí de Montclar – Montclar / Berguedà

Situació: A Montclar, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat)

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret. Aparcament, sense dificultats.

“ Descripció

Església romànica d'una sola nau de petites dimensions coronada per un absis esvelt tan ample com la mateixa nau al cantó de llevant.

L'absis té una senzilla finestra de doble esqueixada coberta amb arc de mig punt.

El parament és de carreus de pedra de grans dimensions, quadrats i col·locats a trencapunt.

El retaule major de l'església és barroc, a una capella lateral conserva un retaule de la Mare de Déu del Roser, també barroc, i a l'altra capella lateral hi ha el retaule de Sant Isidre, neoclàssic tardà.

(Nota dels autors de Catalunyamedieval: Les dades anteriors no estan actualitzades: l’interior de l’església està buit i destrossat. No té sostre - (Gener 2015)).

Notícies històriques

Església parroquial de St. Martí de Montclar. Els seus origens els hem de lligar al naixement del castell de Montclar, documentat ja al s. XIII.

L'església malgrat ésser segurament la del castell, no apareix esmentada en la documentació. Sabem, però, que al s. XVII fou ampliada gràcies a les llindes gravades de la porta d'accés.

L'església fou molt modificada en aquell moment amb l'annexió d'un creuer i una nova porta d'entrada al mur de migjorn amb un entaulament fictici i coberta per un petit ràfec a dues aigües de teula àrab.

S'aixecà també l'absis fins al nivell de la teulada i un campanar de planta quadrada substituint el romànic, possiblement d'espadanya. Conserva tres interessants retaules barrocs al seu interior. El conjunt ha estat restaurat pel servei de restauració de monuments de la diputació de Barcelona.”