Església de Sant Marçal del Colomer – Amer / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A el Colomer, petita entitat de població d'Amer, vila i municipi de la comarca de La Selva (Girona).

Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament als voltants.

Accés - Visitada el  14/12/2013:

Procedents de la localitat d'Amer i circulant per la carretera C-63 en sentit nord, en direcció a Les Planes d'Hostoles, sense arribar a aquesta darrera població, en un lloc (0)  d'aquesta carretera situat a N 42 01 22.84 E 02 35 27.80, entre els PK 48-49 (quasi a tocar d'aquest darrer punt), hi ha una sortida indicada per anar a “Fonter”, cap a on ens dirigirem.

Com a referència podem dir que està quasi, quasi, al davant d'una benzinera de Repsol.

Aquí arrenca un camí, asfaltat primer, de terra després i de nou asfaltat, que ens conduirà al davant de l'església, seguint els següents passos:

Aquest camí ens aboca a tocar de les instal·lacions de l'empresa d'aigües Minerals, AGUA FONTER, que deixem a la nostra dreta, sobrepassant-la. De seguida trobarem una desviació (1) 42 01 25.74 02 35 02.12, on continuarem per la dreta.

També ben aviat, trobarem una altra desviació (2), 42 01 28.93 02 34 56.73, on travessarem la via verda, lloc de pas de l'antic ferrocarril de via estreta Olot - Girona.

Seguidament travessarem una zona on una espessa i atapeïda arbreda, converteix en nit el dia, i ja sense més destorbs, ens plantem al bell mig del petit veïnat del Colomer. Deixem encara a la nostra dreta una bassa d'aigua i també un pas privat, accedint per l'esquerra, al lloc on hi ha l'església que busquem.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

“ Descripció

Aquesta ermita es troba al centre del veïnat del Colomer, situat al costat nord-est del cap del municipi, Amer, molt proper a la Font Picant.

L'edifici és una mica enlairat en relació amb els que té a tocar, que formen la caseria del Colomer. L'edifici que podem contemplar avui en dia, es troba aïllat sense cap altra edificació que es toqui amb les parets.

L'ermita en qüestió és de planta rectangular i consta d'una sola nau amb absis rectangular. La nau està coberta amb una teulada a dues aigües de vessants a laterals.

La façana presenta una porta d'arc de mig punt amb unes dovelles de grandària minúscula, això si, ben treballades i escairades i a sobre una petita espitllera. El mur és acabat amb un campanar d'espadanya, desproporcionant tant pel que fa a l'alçada, com a l'amplada. Fa l'efecte de ser molt pesant, i la nau al seu costat es veu molt baixa.

El campanar té dos ulls, on es troben les dues campanes, rematats superiorment amb arcs de mig punt, per sobre dels quals, centrada, hi ha una altra obertura de forma rectangular allargada.

En el sector de la capçalera on trobaríem l'absis rectangular, s'ha optat per aixecar una construcció molt desafortunada semblant a un búnquer encabut dins d'un fossat. Es tracta d'una construcció molt estrident que impacta a la vista i que pel seu aspecte clos i tancat sembla anunciar que ens trobem davant d'unes instal·lacions militars més que no pas davant d'una ermita.

Pel que fa al tema dels materials, prima per sobre de tot un com és la pedra. Ara bé una pedra que la trobem present en dues modalitats: per una banda tenim les pedres irregulars i els còdols de riu sense desbastar i treballar localitzats en el campanar d'espadanya. Mentre que en la resta de l'edifici prima la pedra carejada ben treballada i desbastada. Això es podria deure al fet de que el campanar d'espadanya podria procedir de l'edifici original i que va ser reaprofitat i ensamblat en el cos de planta rectangular de factura completament nova, com així ho acredita el canvi de tonalitat de les pedres.

I és que les del campanar presenten un aspecte molt més antic i opac que es deuria a una llarga exposició a l'intempèrie.

Mentre que les pedres de la resta de la façana presenten un aspecte molt novell i juvenil. Això si, reaprofitat però simultàniament restaurat, ja que el campanar es trobava en un mal estat de conservació.

Pica beneitera de pedra d'una sola peça encastada al costat de la porta. Sembla ser un element aprofitat d'una església anterior.

Notícies històriques

Es tracta de l'ermita filial de Santa Maria d'Amer, a la qual dóna nom el proper mas Colomer. La fàbrica original és del segle XI, corresponent a l'expansió de culte que feren els monjos del monestir d'Amer.

Al segle XV va ser reconstruïda després dels terratrèmols que assolaren la comarca. Novament es modificà durant el segle XVII.

L'any 1939 es devia fer un repàs general a l'edifici i bastir-ne l'altar i el retaule, el qual figura escrit aquest any.”

Selva : Veure en un mapa més gran.