Església de Sant Llop d’Hortsavinyà – Tordera / Maresme

I T I N E R A R I O

Situació: En terrenys de Tordera, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme - (Barcelona).

Època: Segle XVIIBarroc - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. No és accessible lliurament.

Altres noms: A la pàgina web de Vikipèdia, s'identifica aquesta edificació, a més de Sant Llop, com a Santa Eulàlia d'Hortsavinyà.

Accés - Visitada el 30/11/2018:

0 – El punt d’inici ha estat a 41 42 08.0 02 42 34.0, això és un lloc entre els PK 0 i 1 de la carretera BV-5122 – Tordera / Fogars de la Selva.

1 – A 41 41 11.1 02 38 33.5 – Desviació.  Girem a mà esquerra. Comença un camí de terra, per on seguirem. Indicat: Hostal de Sant Llop / Hortsavinyà.

2 - Localització: N 41 40 04.1 E 02 37 43.4 – Altitud : 490 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

M A P A del recorregut.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya * , ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2018):

Església de façana barroca, de caràcter molt senzill, amb el campanar lateral.

La seva fàbrica és de dimensions mitjanes amb capelles rectangular afegides.

Té un típic rosetó a la façana.

Al costat esquerre hi ha la rectoria.

Té adossat un petit cementiri.

No té finestres, només unes petites obertures.

Tant la porta de l'església com la del cementiri van a parar a una petita era, feta de toves, que servia com a lloc de reunió i trobada.

Es troba a la banda de ponent de la Serra del Montnegre, mirant cap al mar.

Notícies històriques

El lloc és esmentat l'any 1101 (alodium Orti Saviniani). De la parròquia no hi ha cap referència fins al 1246 quan, sota l'advocació de Santa Eulàlia passà a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda.

Es tracta d'una parròquia anterior a la descrita.

El 1320 consta en l'homenatge fet per Guillem de Camós, fill del cavaller Guillem de Pineda, a favor de Pere, bisbe de Girona, a canvi de la meitat del delme d'aquesta parròquia.

El conjunt format per l'església, la rectoria i l'hostal resta abandonat ja que l'hostal ha deixat de funcionar.”

• Un dia ensopit, amb el cel enteranyinat, plujós, ha comportat que les fotos d'avui hagin resultat bastant galdoses ..

Relativament a la vora trobaríem la Capella de la Mare de Déu de l'Arola.