Església de Sant Julià de Boada – Palau-sator / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Palau-sator, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Visitable. Les visites son guiades, segons informa un cartell enganxat a la porta d'entrada i que reproduïm en una de les nostres fotografies.

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret.

Localització: N 41 59 07.4 E 03 07 19.1 – Altitud:  26 m.

“ Descripció

L'església de Sant Julià de Boada, de petites dimensions, es troba a la plana, prop de la carretera de la Bisbal a Pals.

És d'una sola nau capçada per un absis trapezoïdal. La nau de dues crugies i l'absis tenen l'eix desplaçat vers la dreta. Aquesta irregularitat també s'acusa a l'exterior.

Al mur de migdia, uns carreus escairats a la part superior accentuen l'angle que formen les dues crugies separades per un arc toral de ferradura amb els muntants reculats respecte a l'arrencada de l'arc.

L'arc triomfal, també de ferradura, presenta uns relleus decoratius a les impostes. A la volta de canó, una mica ultrapassada, s'endevina l'empremta del cindri. Al tram occidental del mur de migdia hi ha la porta d'accés, que la restauració va retornar a la forma que inicialment devia tenir, d'arc de ferradura.

El sòl conserva un enllosat antic de peces rectangulars de pedra sorrenca, que presenten diferents nivells.

Un campanar d'espadanya capçat s'alça sobre l'arc triomfal.

Tot l'aparell de construcció és de pedra arenosa sense treballar, disposada irregularment tret d'alguns carreus grans, més regulars, esparsos.

A banda i banda, sota la coberta, a la crugia més propera a l'absis hi ha sengles filades de lloses inclinades.

Al presbiteri i en alguns punts de la nau hi ha restes de pintures romàniques, part de les quals van ser traslladades al Museu d'Art de Girona.

Notícies històriques

L'església de Sant Julià de Boada, situada al centre del petit poble del mateix nom, és un dels edificis religiosos anteriors al romànic més notables de la comarca, que durant anys ha estat usat com a dependència agrícola d'una masia.

L'any 1958, l'adquirí la Diputació de Girona, que lla va restaurar (1980-1981).

Documentada des del 994, sembla que correspon a l'"Eclesiam de Boada", que Ramon Berenguer III deixà en un testament el 1131 a la canònica de Girona, i a l'alou que, segons una butlla papal del 1103, el monestir de Sant Feliu de Guíxols posseïa a "Iofredi" de Boada.”