Església de Sant Joan Degollat – Puig-reig / Berguedà

Església de Sant Joan Degollat – Puig-reig

I T I N E R A R I

Situació: Isolada. A la Serra de Cap de Costa. Segurament la casa més propera sigui la Casa Gran, que ha estat lloc de pas per arribar-hi. En terrenys de Puig-reig, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Època:Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Es manté en un relatiu bon estat. La part més malmesa sembla ser el campanar d'espadanya. No és accessible lliurament. Hem aparcat quasi al davant de l’església.

Accés - Visitada el 30/08/2014:

Circulant per l'autopista C-16 (Barcelona - Sant Cugat - Terrassa - Manresa - Berga - Puigcerdà) - (Eix del Llobregat), en sentit nord, vàrem prendre la sortida del PK nº 79, dirigint-nos a Puig-reig, localitat que vàrem travessar, seguint indicacions per anar a Casserres o a L'Espunyola, buscant incorporar-nos a la carretera BV-4131, fins arribar a un punt situat a 41 58 42.3 01 52 22, des d'on havíem planificat iniciar aquesta descoberta, des d'una rotonda, on una sortida de la qual està indicada per anar a Casserres, cap a on ens dirigirem, sense arribar-hi.

Entre els  PK nº 11 / 10 de la carretera BV-4131, trobarem una sortida a la dreta, (42 00 01.7 01 51 23.7), una mica més endavant de l'accés a l’església de Sant Marçal, indicada per anar a Morulls, per on continuarem.

Des d'aquest lloc, fins al final, trepitjarem un camí de terra en una distància aproximada d'uns 2,7 km. Si bé al començament es pot circular-hi en un vehicle convencional, a partir de mig camí i sobretot cap al final, és imprescindible fer-ho en 4x4.

Detallem seguidament les desviacions que anirem trobant a partir d'ara:

-       A 41 59 57.0 01 51 34.2 – Desviació, continuem per l'esquerra. Hi ha un indicador: a Cal Bonhome.

-       A 42 00 02.4 01 51 56.6 – Desviació, continuem recte.

-       A 41 59 55.6 01 52 15.1 – Desviació, hem arribat a Cal Bonhome. Continuem per l'esquerra, baixant.

-       A 42 00 00 01 52 31 – Desviació, continuem per la dreta, per un bonyegut camí de grava petita,  en baixada.

-       A 41 59 54 01 52 36 arribem a la Casa Gran. Baixant ja havíem vist l'edificació que busquem i el camí que hi accedeix. Però en aquest lloc, aquest camí es fa fonedís (*).

El “secret” per continuar, rau en que hem de travessar un terreny situat al davant de la façana principal d'aquesta casa, un petit recorregut sobre un espai d'herba, deixant un petit cobert a la dreta, on al final, i girant a l'esquerra, hi ha el començament del camí que mena a l’església.

Cal dir que aquesta propera part de l'itinerari, a dia d'avui,  es troba en bastant mal estat. Tot i anar en un 4x4, hem rascat la panxa del vehicle dues vegades. Potser ens hauríem de plantejar pujar-hi a peu, donat que la distància per accedir-hi és molt curta.

De totes maneres hem aparcat una mica abans i hem pujat a peu els darrers cinquanta metres.

El següent mapa de la darrera part del recorregut que us oferim a continuació, aclarirà convenientment aquesta qüestió.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Setembre 2014):

Església d'una sola nau, amb l'entrada a migdia.

Porta d'arc de mig punt, sense absis.

Església romànica d'una sola nau i de volta apuntada té l'entrada al mur de migdia.

La porta d'arc de mig punt i de grans dovelles és de reduïdes dimensions.

L'església ha perdut el seu campanar d'espadanya.

Mancada d'absis, l'església s'il·lumina amb una petita finestra als murs de ponent i uns forats a manera d'espitlleres per totes les cares de l'edifici.

A l'interior és ben visible la volta apuntada,doncs l'església no va ser mai encalcinada.

Notícies històriques

La manca de dades històriques sobre l'església de Sant Joan Degollat fa difícil fins i tot la seva datació. Per l'estructura general del conjunt sembla ser una obra romànic tardà (segle XIII o XIV).”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Barcelona, el següent text (Setembre 2014):

Església romànica d’una sola nau, orientada a llevant, coberta amb volta de pedra, i sense absis.

La volta, que al punt d’arrencada té una senzilla cornisa, és feta amb pedres força grosses, les quals formen un arc un xic ovalat, tot i que la volta és una mica apuntada. Es conserva l’altar amb una gran ara de pedra que es veu somoguda. El terra és de cairons.
Al mur de ponent hi ha una finestra de doble esqueixada, força estreta, coberta amb un arc de mig punt monolític i al cantó de llevant hi ha una altra finestra tapiada.

Damunt d’aquest mur s’eleva un campanar d’espadanya, d’una sola obertura, amb l’arc esfondrat. L’aparell és format per pedres força grosses, escairades i disposades a trencajunt. Sota les teules, una cornisa feta amb un seguit de pedres ressegueix tota la part superior dels murs.

Observacions:

L’excursionista Cèsar August Torres visità aquesta església l’any 1905 i va trobar-hi un retaule dedicat a Sant Joan, retaule perdut la segona dècada del segle XX.

No es coneix cap notícia documental sobre l’església de Sant Joan Degollat.

Per la seva tipologia constructiva, de tradició romànica però molt gotitzant, sembla que es tracta d'una obra molt tardana, dels segles XIII o XIV. Dins del terme del castell de Puig-reig no devia passar mai d’ésser una simple capella rural, lligada a la parroquial de Sant Martí de Puig-reig, tal com ho era al segle XVIII.”

• En el lloc que en el text indiquem amb un (*) ens hem “perdut”. Com en altres ocasions, hem tornat enrere en busca de “l’angelet” de torn que ens donés noves dades per trobar la present edificació.
  • I efectivament, aquesta vegada també l'hem trobat: una senyora de Cal Morulls, ha tret el cap per la finestra i ens ha donat les instruccions precises per poder localitzar l’església. Des d'aquesta pàgina, si se'n assabenta, volem donar-li novament les gràcies per la seva gentil col·laboració.